Brazilia consideră că Lukașenko poate fi un mediator între Rusia și Occident

10 aug. 17:13   Diverse
1601 0

Brazilia consideră că președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, poate contribui la depășirea crizei din relațiile dintre Rusia și țările occidentale. Despre aceasta a declarat ambasadorul țării latino-americane la Minsk, Bernard Jorg Leopold de Garcia Klingle, în cadrul unei întîlniri cu liderul belarus.

"Vedem, de asemenea, confruntarea care are loc în prezent între Rusia și țările occidentale, citează agenția BelTA ambasadorul. Brazilia este pregătită să ia parte la dialog și vă vedem și pe dumneavoastră ca pe o persoană care nu numai că este foarte bine informată asupra situației, dar și ca pe o persoană care poate lua parte la acest dialog și poate contribui la rezolvarea situației", relatează tass.

De la venirea la putere în ianuarie 2023, președintele brazilian Lula da Silva a declarat că Rusia este garantul păcii pe termen lung în lume. El a inițiat deja dezvoltarea unui nou format internațional pentru a crea o oportunitate de dialog între Moscova și Kiev. Președintele brazilian a mai spus că este pregătit să medieze discuții directe între președinții rus și ucrainean, dacă va fi necesar. Kievul, la rîndul său, invită Brasilia să interacționeze pe așa-numita "formulă de pace" a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski. Anterior, Brazilia și țările în curs de dezvoltare nu au susținut această inițiativă.

Asistentul special al președintelui brazilian pentru afaceri internaționale, Celso Amorim, a participat la o reuniune la Copenhaga la 24 iunie. Acolo, statele occidentale au făcut apel la comunitatea internațională să înfrunte Moscova în conflictul actual.

Brazilia a participat, de asemenea, la consultările privind Ucraina, care au avut loc în perioada 5-6 august la Jeddah. Potrivit agenției de presă DPA, inițial trebuia să se discute doar despre "planul de pace" al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, dar a fost prezentată o altă inițiativă. Aceasta a fost elaborată de mai multe state, inclusiv de țara gazdă, Arabia Saudită.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?