X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Brad natural sau artificial? Care e alegerea ce mai bună

19 dec. 2021,, 23:00   Externe
4879 0

De sărbători, tot omu' cu un pic de conştiinţă ecologică îşi pune nişte întrebări şi îşi face oarece probleme în încercarea de a împăca propriile convingeri "verzi" cu tradiţiile celebrării marilor evenimente din calendar.

Pe locul întîi în clasamentul preocupărilor de acest fel se află controversa la modă "brad artificial sau natural?" Ne-am întrebat şi noi, ştim că vă interesează şi pe voi, aşa că, din ceea ce am aflat pînă acum referitor la acest subiect, iată cîteva puncte-cheie.

Brazi artificiali

brazii artificiali, care se găsesc de cumpărat la noi sînt confecţionaţi, în general, din PVC (policlorură de vinil), un material plastic obţinut din petrol; fabricarea lor presupune un mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante nocive.

deşi producătorii şi vînzătorii încearcă să ne bage în cap ideea că, dacă ţi-ai luat un astfel de brad, o să-l ai toata viaţa şi eventual o să-l laşi moştenire urmaşilor, cercetările arată că, de fapt, aceşti brazi ajung şi ei la gunoi, după cîţiva ani de utilizare.


brazii artificiali nu sînt biodegradabili (spre deosebire de cei naturali) şi nici nu sunt reciclaţi regulat

plasticul din care sînt făcuţi îmbătrîneşte şi se degradează, răspîndind fragmente minuscule de PVC prin casă.

cei mai mulţi astfel de brazi sînt fabricaţi in China. Brazii artificiali din China conţin foarte adesea plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului, dar care, în unele cazuri (rare, dar nefericite) poate constitui un pericol real pentru locuitorii casei, mai ales, pentru copii.

Brazii naturali tăiaţi

aceştia reprezintă o resursă naturală regenerabilă.

cîtă vreme creşte, un brad natural absoarbe dioxid de carbon din atmosferă şi produce oxigen, deci e folositor.

odată tăiat, eliberează înapoi în atmosferă dioxidul de carbon, pe măsura ce se descompune (sau dacă este ars), dacă e ars, cel puţin a folosit la ceva – a dat căldură.

dacă e lăsat să se descompună, substanţele organice din el se întorc în pămînt şi îl îmbogăţesc cu nutrienţi, ajutînd la creşterea altor plante, care vor consuma dioxid de carbon şi vor produce oxigen – deci, în final, se dovedeşte a fi folositor. În ţările mai dezvoltate, din punct de vedere al protecţiei mediului – să sperăm ca, în curînd, şi la noi, există programe de reciclare a brazilor naturali, după ce îşi îndeplinesc menirea festivă.

pe cît posibil, e bine şi ecologic să cumpăram un brăduţ adus de la o distanţa cît mai mică, pentru a micşora costul ambiental al transportului şi, desigur, provenit dintr-o pepinieră sau o exploatare controlată, pentru că acolo, pe măsură ce se taie, brazii se replantează, ca să fie şi la anul.

Concluzie: un brad natural tăiat ar fi o alegere mai verde decît unul artificial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?