Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Bolile plantelor de interior: de ce se usucă vîrfurile frunzelor?

2 oct. 2021,, 20:00   Externe
3422 0

Uscarea vîrfurilor frunzelor indică cel mai adesea faptul că planta este păstrată în condiții nefavorabile. Într-o floare sănătoasă, apa și nutrienții curg liber de la rădăcini către toate părțile frunzelor. Dacă planta de casă este slăbită, rădăcinile mor treptat și continuă să hrănească frunza doar parțial. Navele mor sau se înfundă.

Pentru a preveni vîrfurile de frunze uscate și a readuce floarea la un aspect sănătos, trebuie să urmați regulile de îngrijire a plantelor.

Principalele motive

Sfaturile frunzelor plantelor de interior se usuca din diverse motive:

  • regim de temperatură necorespunzător;
  • erori de udare; umiditate scăzută a aerului;
  • lipsa sau excesul de îngrășăminte;
  • sol selectat incorect;
  • lumina soarelui prea luminos;
  • reducerea imunității împotriva bolilor cauzate de ciuperci sau insecte;
  • capacitate oală insuficientă.

Motivul exact poate fi stabilit numai prin cunoașterea caracteristicilor unei anumite plante: originea , condiții de creștere în natură și reguli pentru păstrarea în casă. Cel mai adesea, vîrfurile uscate ale frunzelor indică o discrepanță între condițiile apartamentului și cele la care planta este adaptată.. Dacă totul este în regulă cu condițiile de detenție, ar trebui să inspectați instalația. Dacă cauza este infecția sau dăunătorii, diverse pete, umflături, zone deteriorate sînt vizibile pe frunze, planta are un aspect dureros și deprimat. De asemenea, trebuie să verificați sistemul root. Planta trebuie scoasă din ghiveci și evaluarea disponibilității de spațiu liber pentru creșterea și nutriția rădăcinilor, indiferent dacă există zone uscate, putregai sau alte daune asupra lor. Dacă planta suferă de o infecție sau boală fungică, pe lîngă capetele uscate de pe frunze, apar pete și alte daune vizibile.


Regimul de temperatură

Vîrfurile frunzelor se pot usca datorită temperaturii necorespunzătoare sau modificărilor puternice ale acesteia. Acest efect poate apărea atît cu conținut prea cald, cît și rece. Curentele de la o fereastră sau aerul rece de la un aparat de aer condiționat înrăutățesc lucrurile. Extremele de temperatură sînt o cauză foarte frecventă a uscării vîrfurilor frunzelor. Poate fi cauzată chiar de hipotermia pe termen scurt în timpul transportului unei plante în timpul iernii sau de aerisire. Leagănele apar adesea primăvara sau toamna cînd ziua este caldă și noaptea este rece. Plantele de pe pervaz sînt stresate. Unele flori de casă necesită o perioadă latentă. Timp de 3-5 luni, acestea sînt plasate în condiții răcoroase (de obicei de la +5 la +15 ° C), udarea și alimentarea sînt reduse. Acestea includ citricele, coniferele și plantele de foioase, mirturile, geraniile. Dacă petrec iarna într-o cameră, atunci condițiile prea calde, lipsa sau excesul de lumină și aer uscat duc la faptul că vîrfurile frunzelor se îngălbenesc și se usucă.

Udarea și umiditatea aerului

Vîrfurile frunzelor plantelor de interior se usucă atît din udare insuficientă cît și excesivă. Totul depinde de tipul de plantă, de condițiile în care crește în natură. Simptomele exterioare pot fi aceleași: frunzele arată letargice, îngălbenite sau palide. Sfaturile uscate sînt doar un semn. O plantă inundată nu usucă bila de pămînt, ceea ce îngreunează aerul să ajungă la rădăcini, încep să putrezească și să moară. Consecințele revărsării sînt mai greu de vindecat decît pentru a restabili o plantă uscată. Majoritatea plantelor de casă adoră udarea cu apă moale, uneori acidulată. Apa de la robinet nu este întotdeauna potrivită. Puteți verifica aciditatea acestuia folosind un indicator special prin compararea nivelului actual de pH cu floarea dorită. Fulgi de scară sau de var care se formează constant în ibric indică o duritate puternică a apei. Această apă lasă o acoperire tulbure și petele după uscare. Un semn de exces de sare la udarea unei plante este o floare albă pe ghiveci, care este curățată mecanic. Pe deasupra denivelărilor uscate de pămînt apar și pete de lumină, iar pămîntul în sine este acoperit cu o crustă. Anturiuri, gardenii, camelii, orhidee, citrice suferă în special de udare cu apă tare. Acestea semnalează cu vîrfuri de frunze uscate și îngălbenire.. Apa tare lasă o acoperire albă în oală Temperatura apei este importantă și pentru irigare. Este de dorit ca acesta să fie ușor mai ridicat decît temperatura camerei, în special pentru plantele iubitoare de căldură. Apa rece afectează rădăcinile plantelor, acestea pot putrezi și se pot dezactiva, devin incapabile să furnizeze apă și nutrienți frunzelor.

Aerul uscat din interior este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care vîrfurile frunzelor plantelor se usucă, care necesită umiditate ridicată și sînt conținute într-un microclimat prea uscat. Această problemă este adesea confruntată de proprietarii de anturiume, spathipilime, gloxinia, cyperus, dracaena. Aceste plante în natură primesc umiditate nu numai de la rădăcini, ci și o absorb în mod activ de frunze, de aceea, au nevoie de pulverizare regulată sau umidificare artificială a aerului. Dacă o astfel de îngrijire nu este oferită acasă, frunzele încep să se usuce din vîrfuri. Ploile abundente afară uneori compensează această lipsă de întreținere a încăperii. Și vara caldă și uscată sau iarna, în timpul sezonului de încălzire, aerul nu este suficient de saturat de umiditate, iar planta începe să sufere.

Solul și pansamentul

Majoritatea plantelor de casă preferă solul ușor, respirabil. Dacă solul este prea greu, argilos, lipit între ele, apa stagnează în el, rădăcinile nu pot respira și încep să se putrezească și să moară, încetînd să furnizeze substanțele necesare frunzelor, ceea ce duce la uscarea din vîrfuri.

Aproape toate florile de casă au nevoie de hrănire regulată - nu există suficiente substanțe nutritive în sol pentru creșterea și dezvoltarea normală, mai ales dacă floarea este rar transplantată. Dar măsura este importantă aici - un exces de îngrășăminte dăunează uneori mai mult decît o lipsă. Diferite tipuri de plante au nevoie de compoziții și cantități diferite de îngrășăminte. În perioada de creștere, primăvara și vara, hrănirea plantelor domestice este crescută, iar pînă la iarnă este redusă la minimum. Unii cultivatori sînt ghidați de principiul „cu atît mai bine” și fertilizează florile de interior nu în conformitate cu instrucțiunile producătorului, ci mai des și mai intens. Și fac o greșeală. Un exces de îngrășăminte, în special cele care conțin fosfor, provoacă o arsură de sare în plante, în urma căreia se usucă vîrfurile frunzelor. Acest efect este mai pronunțat în combinație cu udarea cu apă tare. Lipsa pansamentului afectează nu numai vîrfurile uscate ale frunzelor, ci și aspectul general slăbit al plantei: crește încet și nu înflorește, frunzele arată palide, apar cîteva pete galbene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?