Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Boli cauzate de deficitul de proteine

4 noi. 2018,, 02:01   Externe
9194 0

Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutriție, obiceiuri alimentare nesănătoase, dar și de consumul produselor alimentare care nu conțin proteine.

Deși, de cele mai multe ori nivelul scăzut al acestor substanțe organice este urmarea unei diete care nu conține o cantitate suficientă de proteine, există o categorie de persoane care suferă de deficit congenital de proteină C sau S.

Proteinele din organism sînt defalcate în aminoacizi, care intră în compoziția mușchilor și a sîngelui, necesari pentru formarea acestora. Proteinele au un rol important în refacerea țesuturilor - proces important în vindecarea rănilor, leziunilor. Totodată, proteinele contribuie la întreținerea corespunzătoare a sistemului imunitar.

Deoarece acțiunea acestora este esențială pentru desfășurarea anumitor funcții din organism se recomandă consumarea unei cantități adecvate de proteine, zilnic. În anumite situații, deficitul de proteine favorizează apariția mai multor afectiuni.

Riscuri ale deficitului de proteine


Dacă o persoană prezintă semnele și simptomele specifice deficitului de proteine și nu reușește să amelioreze acest deficit, atunci consecințele asupra sănătății pot fi dramatice.

Modificări care pot apărea în organism:
- calculi biliari;
- artrită;
- tulburări cardiace;
- deteriorarea mușchilor;
- disfuncții ale organelor;
- deces.

Boli cauzate de deficiență de proteine

Lipsa proteinelor din organism este considerată una dintre cauzele majore care favorizează apariția următoarelor afecțiuni: boli cardiovasculare, cancer de colon, cancer mamar și osteoporoză.
Deficitul congenital de proteină C sau S stă la baza afecțiunilor de coagulare, determinînd un risc crescut pentru formarea cheagurilor de sînge, tromboză.
Boală kwashiorkor este întîlnită mai ales la bebelușii care sînt înțărcați foarte tîrziu. Alimentația copiilor mici după o anumită vîrstă trebuie să conțină inclusiv o cantiatate adecvată vîrstei lor de proteine. Marasmul este un alt aspect al bolii caracterizat prin diminuarea țesutului celular subcutanat. Nivelul redus de proteine inhibă creșterea și dezvoltarea normală a copiilor.

Lipsa proteinelor provoacă și numeroase alte tulburări, cum ar fi: pierderea în greutate, slăbiciunea, contracția țesutului muscular și edem, anemie, hiperpigmentarea pielii, ritm cardiacsi metabolism scăzut, afecțiuni hepatice, etc.

Tipuri de boli

Deficitul de proteine este în principal un rezultat al malnutriției. Datorită aminoacizilor din proteine organismul se dezvoltă și își realizează funcțiile în mod corespunzător. Dacă organismul nu primește o cantitate suficientă de proteine din alimentație, iar rezervă din organism este epuizată, consecințele, mai ales în cazul copiilor, sînt boală marasmus și boală kwashiorkor.


→ Marasmul sau boala marasmpus - apare cand copii cu varsta sub un an sînt intarcati si dieta alimentara nu le asigura o cantitate suficienta de proteine. Simptomul specific este scaderea brusca in greutate. Alte simptome: tesuturile corpului se subtiaza, greutatea creieruluiscade, coastele devin vizibile prin piele, digestia este afectata, abdomenul creste in volum, pielea si parul sînt afectate, organismul devine fragil si slab iar ochii sînt cufundati in orbite. Deoarece poate fi afectata dezvoltarea creierului, aceasta boala poate conduce chiar si la retard mintal.

→ Kwashiorkor - apare mai ales la copii cu varsta de 1-3 ani. Semnele specifice sînt: iritabilitatea, pielea crapata si descuamata, subtierea corpului, curbarea picioarelor, exoftalmie.

Pentru prevenirea acestor afectiuni este important ca in timpul alaptarii mama sa consume zilnic suficiente proteine. Totodata, un copil trebuie alaptat pana la o varsta corespunzatoare. Organismul unui copil, in functie de varsta acestuia, necesita o alimentatie diversificata, bogata in proteine (grau, porumb, carne, legume etc.) pentru a se dezvolta armonios.

Recomandari dietetice

Majoritatea oamenilor asociaza proteinele cu consumul de carne si de alte produse de origine animala.
Cu exceptia carnii, exista o serie de surse de proteine, printre care:
- fasole;
- soia, tofu;
- oleaginoase (nuci si seminte);
- seminte germinate;
- cereale integrale;
- alge;
- majoritatea vegetalelor contin proteine.

Vegetarienii pot consuma branza, iaurt si alte produse lactate, dar si oua care sînt o sursa excelenta de proteine.

In continuare va prezentam o lista a produselor alimentare bogate in proteine!

→ Carne, peste si pasari de curte - proteine per portie
Friptura (150 g) - 42 g
Carne de vita cuburi (30 g) - 7 g
Piept de pui (30 g) - 11 g
Copan de pui - 11 g
Peste file (30 g) - 7 g
Conserva de ton (aprox. 150 g) - 40 g
Cotlet de porc (dimensiune medie) - 7 g
Jambon (30 g) - 6 g

→ Oua si produse lactate - proteine per portie
1 ou mare - 6 g
Lapte (o ceasca) - 8 g
Telemea (1/2 ceasca) - 15 g
Branza tare - 10 g
Branza moale (30 g) - 6 g
Iaurt (ceasca) - 10 g

→ Legume
Broccoli (buchet) - 17 g
Tomate, conserva (o ceasca) - 11 g
Mazare fiarta fara sare (o ceasca) - 16 g
Linte, fiarta fara sare (o ceasca) - 18 g
Porumb, conserva (o ceasca) - 5 g
Spanac congelat, fiert, fara sare (o ceasca) - 6

→ Seminte, cereale integrale si fructe cu coaja
Arahide (1/4 ceasca) - 9 g
Acaju (1/4 ceasca) - 5 g
Migdale (1/4 ceasca) - 8 g
Seminte de floarea soarelui (1/4 ceasca) - 6 g
Unt de arahide (2 linguri) - 8 g
Faina de hrisca (o ceasca) - 15 g
Tarate de ovaz (o ceasca) - 7 g
Orez brun, fiert (o ceasca) - 5 g
Faina integrala din boabe de grau (o ceasca) - 16 g
Boabe de soia (1/2 ceasca) - 14 g
Mazare (1/2 ceasca) - 8 g
Alte soiuri de fasole uscata (1/2 ceasca) - 7-10 g

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?