COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Boala fumătorului. Primul simptom: tusea

Boala fumătorului. Primul simptom: tusea

Boala fumătorului. Nu mai puţin de un milion de fumători au bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o boală întîlnită preponderent la fumători.

Boala fumătorului. Această boală a plămînilor se manifestă prin tuse cronică, prin producţie de spută şi prin respiraţie din ce în ce mai dificilă, care ajunge să facă activităţile cotidiene tot mai greu de desfăşurat. Deşi plămînii încep să fie afectaţi de la vîrste tinere, boala în sine îşi face apariţia după vîrsta de 40 de ani.

Tusea fumătorului nu trebuie ignorată


Potrivit statisticilor, peste 90% din bolnavii cu BPOC sînt fumători. Specialiştii apreciază că un fumător din şapte va face această boală. Problema este că fumătorii consideră că tusea, rezistenţa scăzută la efort şi respiraţia îngreunată (gîfîiala) sînt consecinţe normale ale viciului lor şi nu merg la medic decît atunci cînd simptomele se agravează, deci afecţiunea ajunge într-un stadiu foarte avansat.

Boala fumătorului. Acea tuse a fumătorului pe care multe persoane o ignoră trebuie să fie un semnal de alarmă. Prin efectuarea unei spirometrii, un test simplu ce măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp, poţi afla cît de sănătoşi sînt plămînii tăi şi dacă ai semne de BPOC.

Trebuie să mai ştii că există şi alte substanţe iritante pentru plămîni, care, inhalate pentru o perioadă lungă de timp, pot cauza BPOC. Printre acestea se numără praful industrial, noxele şi diverse substanţe chimice folosite, de exemplu, la fabricarea maselor plastice.

Boala fumătorului. Nu se vindecă

Indiferent de stadiul în care este descoperită, această boală pulmonară nu poate fi vindecată. Capacitatea respiratorie nu poate fi refăcută cu tratamente, dar, cel puţin, poate fi încetinită pierderea ei.

Boala fumătorului. Acest lucru se face printr-un tratament de lungă durată cu medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi sau oxigenoterapie, după caz. Pentru că mulţi dintre bolnavi nu-şi iau tratamentul în mod regulat (56% din aceştia, potrivit unor statistici), exacerbările sînt foarte frecvente şi necesită spitalizare.

Pe lîngă tratament, o condiţie esenţială în oprirea evoluţiei bolii este încetarea fumatului.

Boala fumătorului. Este confundată cu astmul

Boala fumătorului. Din păcate, foarte multe persoane, deseori chiar şi medici, confundă BPOC-ul cu astmul. Crizele de sufocare, greutatea în piept, tusea şi respiraţia şuierătoare pe care bolnavii cu BPOC le au sînt similare celor care apar în astmul bronşic.

Există însă deosebiri în ceea ce priveşte mecanismul de apariţie a acestor simptome în cele două boli. Astmul este consecinţa spasmelor muşchilor care înconjoară căile respiratorii, acestea ducînd la îngustarea fluxului de aer.

Boala fumătorului. Bronhospasmul care apare în astm este reversibil cu ajutorul medicamentelor bronhodilatatoare. BPOC-ul distruge însă ireversibil căile respiratorii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load