X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Bloomberg: Plafonul prețului gazului ar putea exacerba criza energetică în Europa

20 dec. 2022,, 16:45   Externe
2388 0

Impunerea unui plafon la prețurile gazelor naturale de către țările UE ar putea perturba aprovizionarea în regiune și ar putea exacerba criza energetică.

Această evaluare a fost făcută de agenția Bloomberg, scrie tass.ru.

Mecanismul de plafonare a prețului gazelor convenit luni de UE ar putea ajuta la prevenirea fluctuațiilor prețurilor, sugerează publicația, dar ar putea, de asemenea, să lase Europa vulnerabilă la penuria de aprovizionare cu gaze și la creșterea concurenței din Asia.

Un plafon de preț fără limitarea cererii creează riscul unei penurii a aprovizionării cu gaz prin stimularea consumului, notează Bloomberg, citînd un raport al analiștilor Goldman Sachs Group publicat luni. Acest lucru ar putea reduce oferta globală în 2023 și, în cel mai rău scenariu, ar putea forța guvernele să stabilească o rată de consum de gaz. În plus, plafonul de preț va îngreuna importatorilor europeni creșterea semnificativă a ofertelor pentru asigurarea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL). După cum scrie agenția, furnizorii de GNL vor alege Asia dacă prețurile de acolo depășesc valorile limită din Europa.

Luni, țările UE au convenit asupra unui plafon dinamic al prețului gazelor de 180 EUR per MWh (aproximativ 1,85 mii EUR per mia de metri cubi), care se va aplica începînd cu 15 februarie 2023, dar poate fi anulat în orice moment în cazul unui deficit. .


Ministrul polonez al Climei și Mediului, Anna Moskva, a declarat că Ungaria s-a opus introducerii unui plafon pentru prețul gazelor în UE, în timp ce Austria și Țările de Jos s-au abținut. Mai tîrziu, ministrul olandez al politicii climatice și energetice, Rob Jetten, a declarat că regatul nu sprijină decizia UE în forma ei actuală.

Criza energetică din Uniunea Europeană s-a agravat la începutul lunii iulie, cînd au avut loc primele întreruperi ale furnizării de gaze din Rusia către o serie de țări UE, inclusiv probleme cu întreținerea turbinelor pentru Nord Stream din cauza restricțiilor. După aceea, Comisia Europeană a cerut țărilor UE să se pregătească în mod proactiv pentru încetarea completă a furnizării de gaze de către Rusia și să pună în aplicare un plan de reducere voluntară a consumului de gaze de către toate statele comunitare cu 15% pentru perioada de la 1 august 2022 - 31 martie 2023.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?