X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1093

Biden va semna protocoalele privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO

9 aug. 11:00   Diverse
1585 0

Președintele american Joe Biden va semna marți, 9 august, protocoalele privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Acest lucru este precizat în programul de lucru al șefului statului distribuit luni de Casa Albă.

„După-amiază, președintele va ține un discurs și va semna instrumentele de ratificare privind protocoalele de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda și al Regatulu Suediei”, se arată în program. Ceremonia de la Casa Albă va începe la ora 21:00, ora Moscovei. La procedura de semnare va participa și vicepreședintele SUA Kamala Harris.

Săptămîna trecută, Senatul Congresului a adoptat o rezoluție privind ratificarea documentelor privind aderarea Stockholmului și Helsinki la alianță. În conformitate cu particularitățile legislației americane, procedura de ratificare este efectuată direct de președintele țării, Senatul își dă acordul. Biden a salutat anterior votul din camera superioară a Congresului, subliniind că revizuirea de către Senat a acestor protocoale de extindere a NATO a fost cea mai rapidă din 1981.

Pe 18 mai, Stockholm și Helsinki au solicitat să adere la alianță, dar Turcia a blocat imediat procesul de aderare, cerînd acestor țări să declare teroriste organizațiile kurde, să extrădeze la Ankara pe cei acuzați de terorism sau de participare la tentativa de lovitură de stat din 2016 și să ridice interdicția asupra furnizării de arme Turciei.

Pe 28 iunie, înainte de începerea summitului NATO de la Madrid, au avut loc discuții între președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele finlandez Sauli Niinistö, premierul suedez Magdalena Andersson și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Pe baza rezultatelor lor, a fost semnat un memorandum care permite celor două țări să adere la NATO. Aderarea Finlandei și Suediei la NATO trebuie ratificată de toți membrii blocului. Pînă în prezent, peste 20 din cele 30 de țări care alcătuiesc alianța au făcut acest lucru.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав