X 

Biden discută cu Erdoğan despre aderarea Suediei la NATO

30 mai. 12:00   Diverse
1953 0

Președintele american Joe Biden a declarat că a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan despre aderarea Suediei la NATO, liderii urmînd să continue consultările pe această temă săptămîna viitoare.

"Am vorbit cu Erdoğan, l-am felicitat pe Erdoğan [pentru realegerea sa în funcția de președinte]. Și el vrea în continuare să ajungă la un acord cu privire la [avioanele de luptă] F-16", a declarat Biden reporterilor. "I-am spus că vrem să ajungem la un acord cu privire la Suedia, așa că haideți să facem asta. Așa că vom ține din nou legătura", a adăugat liderul american.

Vorbind despre demersul pentru aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică în contextul consultărilor sale cu Erdoğan, Biden a spus: "Am abordat această problemă cu el. Vom vorbi mai mult săptămîna viitoare".

Turcia solicitase anterior 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și 80 de kituri de modernizare Block 70 din partea SUA pentru avioanele aflate în serviciul forțelor sale aeriene. Ankara și-a exprimat dorința de a cumpăra F-16 după ce a fost exclusă de la producția de avioane de vînătoare F-35 de generația a cincea în legătură cu achiziționarea de sisteme de rachete sol-aer S-400 din Rusia. Congresul SUA trebuie încă să își dea aprobarea pentru acordul care prevede furnizarea de avioane Turciei.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, dar procesul de aderare a fost blocat de Turcia, cerîndu-le să declare organizațiile kurde drept teroriste și să îi extrădeze pe cei acuzați de terorism sau de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016. La 28 iunie 2022, Erdoğan, președintele finlandez Sauli Niinistö, prim-ministrul suedez de atunci, Magdalena Andersson, și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, au purtat discuții la Madrid înainte de summitul NATO. A fost semnat un memorandum care a reprezentat un fel de foaie de parcurs, permițînd Stockholm și Helsinki să adere la NATO. La 31 martie, parlamentul turc a aprobat un protocol pentru ca Finlanda să adere la NATO; țara a devenit membră a alianței la 4 aprilie.

1
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?