X 

Biden anunță sprijinul deplin al SUA pentru aderarea Suediei la NATO

6 iul. 12:30   Diverse
2146 0

Statele Unite sprijină admiterea Suediei în NATO. Acest lucru a fost reiterat de către președintele american Joe Biden atunci cînd l-a primit la Casa Albă pe premierul suedez Ulf Kristersson.

"Cu toate acestea, sîntem pregătiți și pentru summitul NATO de săptămîna viitoare. Și vreau să confirm că SUA sprijină pe deplin, în totalitate, aderarea Suediei la NATO", a declarat liderul american. În opinia sa, "concluzia este că Suedia va face alianța mai puternică". În plus, SUA și Suedia împărtășesc "valori comune", a spus Biden. După cum a argumentat el, Stockholm, printre altele, contribuie la susținerea "regiunilor libere și deschise din Oceanul Indian și Pacific".

Între timp, purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a precizat, în cadrul unui briefing regulat pentru jurnaliști, că, în opinia Washingtonului, Suedia "și-a îndeplinit obligațiile în cadrul memorandumului trilateral" cu Turcia și Finlanda și ar trebui să fie admisă în NATO "cît mai curînd posibil". Cu toate acestea, ea nu a precizat dacă, în opinia guvernului american, aderarea Suediei la NATO pînă la summitul de la Vilnius mai este posibilă.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, dar procesul de aderare a fost blocat de Turcia, care le-a cerut, printre altele, să declare organizațiile kurde drept teroriste și să îi extrădeze pe cei acuzați de terorism sau de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016.

La 28 iunie 2022, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, președintele finlandez Sauli Niinistö, prim-ministrul suedez de atunci, Magdalena Andersson, și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, s-au întîlnit la Madrid înainte de summitul NATO. A fost semnat un memorandum care a reprezentat un fel de foaie de parcurs, permițînd Stockholm și Helsinki să adere la NATO. La 31 martie, parlamentul turc a aprobat un protocol de aderare a Finlandei la NATO; țara a devenit membră a alianței la 4 aprilie. În același timp, legislatorii turci nu au acceptat un protocol de aderare a Suediei la alianță, cerînd ca Stockholm să respecte toate prevederile Memorandumului de la Madrid privind combaterea terorismului. Ankara a criticat aspru Stockholm pentru mitingurile organizate în Suedia de susținătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan, interzis în Turcia, precum și pentru arderea Coranului.

2
0
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?