X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3730

Biden: "Acordul convenit cu republicanii a împiedicat intrarea în incapacitate de plată a SUA".

28 mai. 10:00   Diverse
1601 0

Acordul de principiu la care au ajuns Casa Albă și republicanii din Camera Reprezentanților din SUA a împiedicat o incapacitate de plată catastrofală și o recesiune în țară.

Despre aceasta se anunță în declarația scrisă a președintelui SUA, Joe Biden, făcută publică ceva timp în urmă.

"În această seară (sîmbătă - nota TASS), (președintele Camerei Reprezentanților, Kevin) McCarthy și cu mine am ajuns la un acord de principiu privind bugetul", a subliniat președintele democrat, adăugînd că a fost un compromis pentru ambele părți.

El a spus că aceste acorduri reprezintă "un pas important care reduce cheltuielile, protejînd în același timp programele esențiale pentru oamenii care muncesc și asigurînd creșterea economică pentru toți". În plus, a continuat președintele american, "acordul protejează prioritățile legislative cheie și realizările" democraților din Congres și ale administrației Biden.

El a precizat: "În cursul zilei următoare, echipele de negociere [ale Casei Albe și ale congresmenilor republicani] vor finaliza textul proiectului de lege, iar acordul va fi trimis Camerei și Senatului SUA". "Îndemn ambele camere să adopte acordul cît mai curînd posibil", a conchis șeful statului. La rîndul său, McCarthy declarase anterior că camera inferioară a legislativului va vota inițiativa pe 31 mai. Documentul trebuie să fie apoi aprobat de Senatul Congresului, după care va merge la președinte pentru a fi semnat.


Kevin McCarthy (republican, California), președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a confirmat sîmbătă un acord de principiu cu președintele american Joe Biden (democrat) în cadrul consultărilor privind creșterea plafonului datoriei naționale pentru a preveni o eventuală intrare în incapacitate de plată a datoriei federale a țării.

Purtătorul de cuvînt citează detalii ale acordurilor în cadrul unei teleconferințe cu republicanii din camera inferioară a legislativului american. Casa Albă urmează, de asemenea, să îi informeze pe democrați în seara zilei de 28 mai.

Potrivit Reuters, acordul menține cheltuielile nelegate de apărare la nivelul anului fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie în această țară) în 2024 și 2025. După 2025, limitele cheltuielilor bugetare vor fi anulate. Părțile au convenit să ridice plafonul datoriei naționale pentru doi ani. Potrivit The Washington Post, cheltuielile pentru apărare vor fi majorate.

Potrivit Reuters, ca parte a acordului, plafonul datoriei este ridicat pentru doi ani. În același timp, toate cheltuielile care nu au legătură cu apărarea sînt menținute la nivelul anului fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie în țară) în 2024 și 2025. Potrivit The Washington Post, cheltuielile pentru apărare vor fi majorate în această perioadă. După 2025, limitele cheltuielilor bugetare sînt ridicate.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat Congresul că administrația ar putea epuiza măsurile de urgență în condițiile în care plafonul datoriei naționale va fi atins la 5 iunie. În acest caz, după cum a subliniat ea în repetate rînduri, țara s-ar confrunta cu o incapacitate de plată a datoriei federale care ar duce la o "catastrofă economică" în SUA, provocînd perturbări și în economia mondială. Pentru a împiedica acest lucru, Biden și liderii republicani din Congres au avut consultări regulate.

2
0
1
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?