Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat cele mai mari pierderi din ultimii 115 ani

6 mar. 22:00   Diverse
5512 0

Banca Naţionala a Elveţiei (Swiss National Bank) a raportat luni pierderi anuale de 132,5 miliarde de franci (echivalentul a 141,54 de miliarde de dolari) în 2022.

Aceste sînt cele mai mari pierderi din istoria instituției înființate acum 115 ani, notează Reuters.

Pierderile au fost provocate de diminuarea valorii investiţiilor făcute de SNB, ca urmare a scăderilor înregistrate anul trecut de pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. Și aprecierea francului elveţian a exercitat un efect negativ asupra rezultatelor SNB, reducînd randamentele generate de pe urma investiţiilor străine, atunci cînd acestea sînt reconvertite în franci.

Din cauza pierderilor istorice înregistrate de SNB în 2022, care vin după un profit de 26 miliarde de franci în 2021, instituţia nu va plăti dividende anuale către guvernul federal şi cantoanele elveţiene, fiind pentru a doua oară cînd acest lucru se întîmplă de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Elveţiei, în anul 1907.

Aceste pierderi au şters complet rezerva de distribuţie a SNB, în valoare de 102,5 miliarde de franci, ceea ce înseamnă că banca centrală a Elveţiei a afişat o pierdere netă de 39,5 miliarde de franci după alocarea provizioanelor.


Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sînt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. De asemenea, există circa 2 000 de investitori privaţi, care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2021, profitul net realizat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a urcat pînă la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020. Astfel, instituţia a plătit dividende în valoare de şase miliarde de franci.

6
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий