Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Azerbaidjanul va crește livrările de gaz către Europa

22 sep. 19:15   Diverse
1336 0

Azerbaidjanul este pregătit să crească aprovizionarea cu gaze către Europa cu 40% în acest an, a declarat ministrul Energiei al țării, Parviz Shahbazov, citat de TASS.

Pînă la sfîrșitul anului 2022, statul va crește volumul exporturilor către regiune de la 8,2 la 11,5 miliarde de metri cubi de gaz. „Astfel, Coridorul de Transport de Gaze Sud (SGC) va atinge capacitatea maximă”, a spus ministrul. Acesta este un proiect care a fost creat pentru a îmbunătăți securitatea aprovizionării cu combustibil în Europa și pentru a reduce dependența acesteia de Rusia.

Azerbaidjanul a început să furnizeze gaze către Europa la sfîrșitul anului 2020 prin Conducta Trans-Adriatică, care, împreună cu gazoductele Caucazul de Sud (Baku-Tbilisi-Erzurum) și Trans-Anatolia Turcă (TANAP), face parte din SGC. Acordul prevede exportul de gaze către regiune pe o perioadă de 25 de ani în valoare de 10 miliarde de metri cubi anual. Dintre aceștia, 8 miliarde de metri cubi sînt pentru Italia, cîte 1 miliard pentru Grecia și Bulgaria. Principala sursă de gaz pentru SGC este zăcămîntul Shah Deniz cu rezerve de aproximativ 1,2 trilioane de metri cubi.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав