Avertisment la Adunarea Generală a ONU: Schimbările climatice ne omoară

21 sep. 08:15   Diverse
3377 0

Criza climatică devine din ce în ce mai mult o criză de sănătate publică, au avertizat săptămîna aceasta oficialii prezenţi la New York, făcînd apel la îmbunătăţirea pregătirii, a cercetării şi a rezilienţei pentru abordarea celor două priorităţi aflate în centrul atenţiei la Adunarea Generală a ONU.

Combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea sănătăţii publice reprezintă principalele puncte de interes dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pentru 2030, în contextul în care guvernele încearcă să găsească o cale către atingerea celor 17 obiective principale, dintre care doar 15% se află pe drumul cel bun într-o lume afectată de crize, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), se estimează că un număr suplimentar de 250.000 de persoane vor muri în fiecare an din cauza schimbărilor climatice, în timp ce statisticile arată că unul din patru decese poate fi atribuit "cauzelor de mediu ce pot fi prevenite".

Conform agenţiei ONU, temperaturile în creştere, fenomenele meteorologice extreme, poluarea aerului, incendiile şi rezervele mai puţin sigure de apă şi alimente nu numai că duc la pierderi de vieţi omeneşti, ci şi exacerbează bolile infecţioase şi de altă natură, provoacă probleme de sănătate asociate căldurii şi afectează femeile însărcinate.

"Nu vă îndoiţi, utilizarea combustibililor fosili este cea care provoacă schimbările climatice care ne omoară", a declarat Vanessa Kerry, trimisul special pentru schimbări climatice şi sănătate al OMS, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul Săptămînii Climei de la New York.


Pentru prima dată în acest an, summitul COP28 al ONU privind clima, care va începe la sfîrşitul lunii noiembrie la Dubai, va avea o zi dedicată sănătăţii, dar şi o discuţie la nivel ministerial pe tema climei şi a sănătăţii.

"Legătura dintre sănătate şi schimbările climatice este evidentă şi, cu toate acestea, nu a beneficiat de o atenţie deosebită din partea COP, pînă acum. Acest lucru trebuie să se schimbe", a declarat într-un comunicat Sultan al-Jaber, preşedintele COP28.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?