X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Avertisment apocaliptic: Oceanele vor înghiți mari orașe ale lumii

17 iul. 2022,, 04:30   Externe
4004 0

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pămîntului cu un alt grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și oceanelor cu pînă la 2,5 metri doar ca urmare a topirii ghețarilor din Antartica, au avertizat miercuri oamenii de știință, transmite digi24.ro.

Această creștere va duce la paralizarea completă a unor metropole precum New York, Miami sau Mumbai.

Totodată, oamenii de știință avertizează că dacă temperatura medie globală crește cu încă 3 grade Celsius, nivelul mărilor și oceanelor va crește cu 6,5 metri.

Astfel de scenarii apocaliptice vor duce la strămutarea a sute de milioane de oameni din zona de coastă.

Temperatura medie a suprafeței Pămîntului a crescut deja cu un grad de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a duce la apariția unor fenomene meteo extreme.


Însă creștere de la 2 grade Celsius pînă la 6 grade Celsius poate duce la o adevărată catastrofă. Schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii. De la 6 grade în sus, nivelul mărilor și oceanelor ar urma să crească cu 10 metri pentru fiecare grad, ceea ce ar ridica oceanele la niveluri nevăzute de milioane de ani.

Oamenii de știință care au elaborat studiul numesc asta „o amenințare existențială”.

„Ghețarii de mărimea Floridei ar urma să alunece în ocean”, susține co-autorul studiului Torsten Albrecht, cercetător la Institutul Potsdam.

Odată ce încălzirea globală trece de pragul de 6 grade Celsius, dinamica se schimbă.

„Pe măsură ce munții gigantici de gheață” – cu o grosime de pînă la cinci kilometri – „se scufundă încet la înălțimi mai mici acolo unde aerul este mai cald, acest lucru duce la o topire mai mare a suprafeței gheții”, a adăugat Albrecht.

Acest proces a creat deja rîuri de apă topită pe calota de gheață din Groenlanda, care a înregistrat o pierdere de peste jumătate de trilion de tone de masă doar anul trecut.

„Acest studiu foarte important și în timp util evidențiază nevoia urgentă de a stabiliza creșterea temperaturii la suprafață în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, astfel încît să se limiteze creșterea totală a nivelului mării angajată la cîțiva metri”, susțin autorii studiului.

Tratatul din 2015 impune națiunilor să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2 grade Celsius și, dacă este posibil, chiar la 1,5 grade Celsius.

Chiar și o lume în care temperatura medie crește cu 2 grade „reprezintă o amenințare existențială pentru multe state”, a declarat Jonathan Bamber, profesor de glaciologie la Universitatea din Bristol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?