X 

Autoritățile georgiene sînt gata să coopereze cu opoziția pentru apropierea de UE

8 sep. 18:15   Diverse
1597 0

Conducerea georgiană este pregătită să coopereze cu forțele de opoziție din țară pentru a îndeplini condițiile pentru apropierea țării de Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili în cadrul unei ședințe comune cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

În același timp, premierul a subliniat că opoziția încearcă să "saboteze" procesul de obținere a statutului de candidat la UE de către Georgia. "Pentru ei [opoziția], principalul subiect de speculații este doar acordarea statutului de candidat pentru țară. Forțele radicale se folosesc de acest lucru pentru a destabiliza țara, astfel încît aceasta să nu primească statutul de candidat", a precizat premierul georgian.

În același timp, Irakli Garibashvili consideră că decizia luată de Uniunea Europeană în 2022 de a refuza țării sale statutul de candidat, care a fost acordat Moldovei și Ucrainei, este nedreaptă.

"Ei (Moldova și Ucraina) au primit statutul [de candidat] în avans. Și li s-a spus că trebuie să îndeplinească obligații, recomandări. În cazul nostru a fost invers. Ni s-a spus că ar trebui să îndeplinim mai întîi obligațiile, iar apoi vom obține statutul. A fost destul de trist pentru noi, cred că a fost nedrept", a declarat premierul georgian în cadrul unei conferințe de presă, după discuțiile de la Tbilisi cu șeful diplomației europene Josep Borrell.


Garibashvili a mai adăugat că acordarea statutului de candidat Georgiei la sfîrșitul anului ar fi singura decizie corectă din partea Uniunii Europene. "Toată lumea ar trebui să spună tare și clar că Georgia ar trebui să primească statutul de candidat la sfîrșitul anului, deoarece aceasta este singura decizie corectă, istorică, aș spune, politică", a menționat el.

Șeful guvernului georgian a subliniat că Georgia și poporul georgian merită statutul de candidat. El a menționat că cea mai mare parte a celor 12 recomandări a fost pusă în aplicare.

Borrel a sosit în Georgia la 7 septembrie, aceasta fiind prima sa vizită în această țară. Vineri, el a avut întîlniri cu ministrul de Externe Ilya Darchiashvili, cu parlamentari și cu prim-ministrul Irakli Garibashvili. De asemenea, are programate întîlniri cu președintele georgian Salome Zurabishvili și cu reprezentanți ai sectorului civil. În cadrul acestor întîlniri se va discuta despre perspectiva Georgiei de a deveni candidat la UE și despre activitățile care mai sînt necesare pentru punerea în aplicare a celor 12 recomandări.

Liderii UE au acordat statutul de candidat Moldovei și Ucrainei în iunie 2022. Aceștia au recunoscut perspectiva europeană a Georgiei și, de asemenea, și-au exprimat disponibilitatea de a acorda statutul de candidat Georgiei odată ce cele 12 condiții vor fi îndeplinite. La sfîrșitul anului 2023, Georgia se așteaptă la o altă decizie a UE privind acordarea statutului de candidat.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?