COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Au fost numite principalele cauze ale îmbătrînirii premature

9 ian. 2020,, 00:30   Diverse
6501 0

Oameni de știință din Italia și Marea Britanie au identificat principalele cauze ale îmbătrînirii premature. S-a constatat că vîrsta biologică crește stresul psiho-emoțional și tendința de consum frecvent a alcoolului.

Studiul a inclus 2239 de participanţi, de la care s-au preluat probe de urină și ser sangvin. A fost apreciată relația dintre vîrsta lor biologică, care a constat din markeri biochimici și epigenetici, cu aproape o sută de mii de indicatori. În acest scop, s-a efectuat o analiză de regresie a datelor obținute din studiul eșantioanelor utilizînd spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară și spectrometria de masă cromatografică-lichidă.

Indicatorii epigenetici ai îmbătrînirii sînt nişte compuși, care efectuează metilarea ADN-ului, adică adăugarea de grupări de metil (un atom de carbon și trei atomi de hidrogen) la lanţurile nucleotidice. ADN-ul în sine nu suferă nici un fel de modificări, totuși, activitatea anumitor gene se modifică. Se știe că în timpul îmbătrînirii, profilul de metilare devine diferit, în unele părți ale genomului există un deficit de grupări de metil, iar în altele este un exces al acestora (hipermetilarea). Autorii noii lucrări au demonstrat că hipermetilarea este puternic relaţionată cu nivelul sporit de consum de alcool, de anxietate şi tulburări de stres post-traumatic.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X