COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Au fost descoperite lucruri neștiute despre bolile cardiovasculare

Afecţiunile cardiovasculare nu au apărut în modernitate, stadii incipiente ale arterosclerozei fiind depistate în urma analizei unor vase de sînge mumificate, vechi de 4.000 de ani, potrivit Medical Xpress.

O investigaţie efectuată pe arterele mumificate ale oamenilor care au trăit cu mii de ani în urmă au dezvăluit că acestea erau cu mult mai înfundate decît s-a considerat iniţial, potrivit unui studiu realizat la Health Science Center, Universitatea din Texas (UTHealth).

"Am vrut să văd dacă bolile cardiovasculare constituie o problemă modernă. Se pare că sînt o problemă foarte veche", a declarat Mohammad Madjid, autorul studiului, profesor asistent de medicină cardiovasculară la Şcoala Medicală McGovern de la UTHealth.

Cercetările anterioare s-au bazat pe analiza arterelor şi a inimilor mumificate, utilizînd tehnica imagistică numită tomografie computerizată. Această tehnică ajuta la crearea unor imagini ale vaselor de sînge, organelor şi oaselor. Tehnologia folosită pînă acum a permis numai detectarea acumulărilor de calciu de pe artere, nu şi a celor de colesterol.

Madji a susţinut că pentru noul studiu au fost examinate în premieră rămăşite mumificate de artere din diferite părţi ale lumii, cu ajutorul spectroscopiei în infraroşu, care detectează colesterolul.


"Un cateter este plasat pe probă şi transmite anumite semnale. Putem determina diferenţele dintre elementele prezente pe ţesuturi pentru că fiecare are o semnătură moleculară unică, precum o amprentă", a explicat Madjid.

Studiul s-a bazat pe probe de la cinci trupuri mumificate, trei bărbaţi şi două femei, cu vîrste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Patru dintre acestea proveneau din America de Sud, iar una din Orientul Mijlociu, trăind între anii 2000 î.e.n -1000 e.n.

Tipul de boală detectată în urma analizei se numeşte ateroscleroză şi constă în formarea unor depozite de plăci ateromatoase, ce conţin colesterol. Plăcile ateromatoase limitează fluxul sanguin în diferite părţi ale corpului şi pot duce la infarct.

Acumulările de colesterol se produc în primele stadii ale aterosclerozei, în timp ce depunerile de calciu sînt semne ale unei boli avansate. Din această cauza, utilizarea tomografiei computerizate nu poate identifica boala în stadii incipiente, potrivit lui Madjid.

Factori precum expunerea la fum, infecţiile virale, bacteriile şi moştenirea genetică au contribuit la formarea unor depozite de plăci ateromatoase cu secole în urmă. Boala a fost identificată şi la oameni relativ tineri, care au trăit acum cîteva mii de ani, a arătat Madjid, scrie mediafax.ro.

Autorul studiului susţine că descoperirile oferă o perspectivă nouă asupra etapelor aterosclerozei, arătînd că nu este o boală cauzată de factorii şi de resursele moderne.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load