Au devenit cunoscute subiectele de discuție dintre Putin și Erdogan la Soci

4 sep. 09:17   Diverse
2436 0

Președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, vor discuta, în cadrul discuțiilor de la Soci, despre posibilitatea aprovizionării Africii cu cereale rusești prin Turcia, cu participarea Qatarului.

Subiectul principal al discuțiilor ar urma să fie acordul privind cerealele. Erdogan intenționează să ridice problema viabilității acordului, avînd în vedere noile condiții impuse de ONU. De asemenea, politicienii vor discuta în cadrul întîlnirii despre proiectul de creare a unui hub de gaze în Turcia și despre furnizarea de gaze naturale rusești către Europa prin această țară.

Rusia și Ucraina au încheiat un acord privind cerealele, mediat separat de Turcia și ONU, în iulie 2022. O parte a acordului se referea la exportul de cereale din Ucraina, pe cînd o altă parte a vizat eliminarea obstacolelor în calea exportului de produse agricole și îngrășăminte rusești.

Partea rusă a declarat în repetate rînduri că cea de-a doua parte a acordului nu a fost respectată. Rusia s-a retras din acordul privind cerealele la mijlocul lunii iulie.

Printre condițiile pentru revenirea sa în acord, autoritățile țării au menționat asigurarea accesului cerealelor rusești pe piețe, reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de piese de schimb, stabilirea logisticii de transport și a asigurărilor și restabilirea accesului companiilor rusești la activele lor externe.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?