Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Atac sîngeros în SUA: 19 copii și doi adulți, împușcați într-o școală din Texas

25 mai. 10:05   Diverse
1573

19 copii și doi adulți au fost uciși într-un atac cu armă automată, într-o școală elementară din Texas. Ucigașul este un elev de liceu care abia împlinise 18 ani. A fost împușcat mortal de polițiști.

Atacul s-a produs marți, chiar înainte de prînz, la școala elementară din Uvalde, o localitate rurală aflată la 100 Km vest de San Antonio, iar victimele sînt elevi de clasa a doua, a treia și a patra, care intraseră în ultima săptămînă de școală, înainte de vacanța mare.

Atacatorul se numește Salvador Ramos și era elev la un liceu aflat la trei Km de școala primară pe care a atacat-o. El primise mai multe arme cadou de ziua sa și și-a împușcat bunica, înainte de a desfășura atacul asupra școlii primare.

Ulterior el a pătruns în școală purtînd o vestă antiglonț, o pușcă automată și, după unele relatări, și un pistol. L-a împușcat pe paznic, iar apoi a deschis focul la întîmplare asupra unor copii cu vîrste între opt și 10 ani. Un profesor a fost împușcat mortal și alte zeci de copii sînt răniți, scrie Biziday.

Fiind vorba de o localitate aflată în apropiere de granița cu Mexicul, la incident au răspuns, pe lîngă polițiștii locali și cei de frontieră, unii dintre ei venind direct de acasă. Polițiștii au încercat să se pună între atacator și copii și, după un schimb de focuri au reușit să îl împuște pe acesta.


America este în șoc după acest nou atac, cel mai sîngeros de la cel din 2012 din Newtown. CNN arată că de la începutul anului 2022 au existat 212 atacuri în masă (mass shooting) pe teritoriul SUA, mai mult de unul pe zi. În timp ce politicienii conservatori spun că situația ar fi fost diferită dacă profesorii ar fi fost înarmați (soluția lui Donald Trump pentru a evita controlul vînzărilor de arme automate) președintele Biden și politicienii de stînga au atacat imediat lobbyul industriei de armament.

Aflat într-un turneu în Asia, Biden s-a adresat americanilor: “De ce sîntem dispuși să trăim cu acest carnagiu? De ce continuăm să lăsăm acest lucru să se repete? Unde, Dumnezeu, este coloana noastră vertebrală pentru a avea curajul să ne ocupăm și să înfruntăm lobbyiștii [industriei de armament -nr]. Este timpul să transformăm această durere în acțiune, pentru părinții și cetățenii SUA. Fiecare parlamentar din această țară trebuie să înțeleagă că este timpul să acționeze”, a mai spus Biden, cu referire la faptul că doar Congress-ul SUA poate introduce restricții dreptului de a purta arme de foc, care în SUA este un drept constituțional.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав