COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Astronomii europeni au fotografiat un „fluture spațial” (VIDEO)

Astronomii europeni au fotografiat un „fluture spațial” (VIDEO)

La mii de ani lumină depărtare, astronomii au descoperit un „fluture spațial”, o nebuloasă planetară care nu a mai fost studiată pînă acum în detaliu, relatează CNN, scrie digi24.ro.

Fenomenul cosmic care seamănă cu un fluture este o nebuloasă planetară – un nor imens de gaz care se formează în jurul unei stele bătrîne care nu a ajuns încă în punctul în care să explodeze într-o supernovă. Observatorul Spațial European a reușit să fotografieze fenomenul.

Cunoscut drept NGC 2899, nebuloasa se află undeva între 3000 și 6500 de ani lumină de planeta noastră, într-o constelație care este vizibilă în emisfera sudică a planetei. Astfel de nebuloase sunt unele dintre cele mai puțin durabile fenomene cosmice. Lumina ultravioletă face ca gazul să capete culoarea și luminozitatea puternică, spune cei de la ESO, însă doar pentru cîteva mii de oameni – o perioadă de timp relativ scurtă pentru fenomene astronomice.

Telescopul care a fotografiat nebuloasa este „cel mai avansat instrument optic din lume”, conform ESO. Dispozitivul poate ilumina detalii de 25 de ori mai bine decît alte tipuri de telescop.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load