X 

Astronomii „au luat pulsul” unei găuri negre care cîntărește de 12 ori mai mult decît Soarele

24 oct. 2022,, 01:00   Diverse
1759 0

O gaură neagră acumulează o coroană consistentă înainte de a emite jeturi. Acest lucru este dezvăluit, printre altele, de graficul „bătăilor inimii” pe care o echipă internațională de astronomi l-a realizat cu o gaură neagră și o stea care orbitează una în jurul celeilalte.

La fel cum sîngele dintr-o inimă umană nu se poate afla în același timp în atriu și în ventricule, o gaură neagră pare să colecteze mai întîi materie și să o încălzească într-o așa-numită coroană, pentru ca apoi să o scuipe în jeturi, relatează Noi.md cu referire la descopera.ro.

„Pare logic, dar a existat o dezbatere timp de 20 de ani cu privire la ipoteza potrivit căreia coroana și jetul erau pur și simplu același lucru. Acum vedem că ele apar una după alta și că jetul rezultă din coroană”, spune cercetătorul principal al studiului, Mariano Méndez.

„A fost o adevărată provocare să demonstrăm această natură secvențială. A trebuit să comparăm date colectate în ani de zile, cu cele de cîteva secunde, și de energii foarte mari cu cele foarte mici”.

Gaura neagră cîntărește de 12 ori mai mult decît Soarele nostru


Cercetătorii au colectat 15 ani de date de la mai multe telescoape. Printre altele, ei au îndreptat Rossi X-ray Timing Explorer spre gaura neagră GRS 1915+105 din spațiu cam la fiecare trei zile și au colectat radiații cu raze X de înaltă energie din coroană. Astronomii au combinat datele cu raze X cu cele de la Telescopul Ryle. Acesta este o colecție de antene radio la aproximativ nouăzeci de kilometri nord de Londra.

O problemă dezbătută timp de 20 de ani de astronomi

Cu toate acestea, deși cercetătorii au demonstrat secvența, există încă întrebări fără răspuns. De exemplu, radiațiile cu raze X pe care telescoapele le colectează din coroană conțin mai multă energie decît se poate explica doar prin temperatura coroanei. Cercetătorii suspectează că un cîmp magnetic furnizează energia suplimentară.

Acest cîmp magnetic și energia care îl însoțește ar putea explica, de asemenea, de ce se formează jeturile. Dacă cîmpul magnetic este haotic, coroana se încălzește. Dacă apoi cîmpul magnetic devine mai puțin haotic, materialul poate scăpa prin liniile de cîmp și poate intra într-un jet.

Cercetătorii sugerează că principiul pe care l-au demonstrat s-ar putea aplica și găurilor negre mai grele, de exemplu, găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.

Echipa, care a fost condusă de Mariano Méndez de la Universitatea din Groningen, Țările de Jos, și-a publicat rezultatele în revista Nature Astronomy.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?