Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Asteroidul Apophis se apropie de Pămînt. Cît de real este scenariul unei coleziuni

27 apr. 21:00   Diverse
2079

Asteroidul Apophis se apropie de Pământ iar NASA a redirecționat o sondă spațială pentru a intercepta corpul ceresc care era considerat, până de curând, o amenințare.

NASA a extins cu nouă ani misiunea sondei Osiris-Rex pentru ca aceasta să ajungă la o nouă destinaţie, relatează Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

Sonda Osiris-Rex se află în prezent pe drumul de întoarcere spre Pământ pentru a livra eşantioanele pe care le-a prelevat de pe asteroidul Bennu în 2020.

Redenumită OSIRIS-APophis EXplorer (Osiris-Apex), sonda va fi redirecţionată către Apophis, asteroidul cu diametrul de aproximativ 370 de metri, care va ajunge la o distanţă de 32.000 de kilometri de Pământ, în 2029.

„OSIRIS-APEX va intra pe orbita lui Apophis la scurt timp după trecerea asteroidului aproape de Pământ, oferind un prim-plan fără precedent cu acest asteroid de tip S”, a transmis NASA într-un comunicat.


De mai bine de 15 ani, în comunitatea științifică internațională a planat îngrijorarea ca asteroidul Apophis ar fi putut să lovească Pământul, cu consecințe îngrozitoare pentru planetă. NASA a liniștit însă publicul, iar după calculele oamenilor de știință, acest eveniment nu se va produce în următorii 100 de ani.

Sonda urmează să studieze modificările asteroidului cauzate de această trecere prin apropierea Pământului şi se va folosi de propulsoarele sale cu gaz pentru a încerca să disloce şi să studieze praf şi roci mici de pe Apophis şi dincolo de suprafaţa acestuia.

NASA a anunţat că misiunile a opt dintre sondele sale spaţiale vor fi extinse. Astfel, Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, MAVEN, Mars Science Laborator (roverul Curiosity), modulul robotizat InSight, Lunar Reconnaissance Orbiter, Osiris-Rex şi New Horizons îşi vor continua activitatea, în condiţiile în care vor continua să fie apte din punct de vedere tehnic.

Majoritatea misiunilor vor fi prelungite cu trei ani, iar InSight va continua până la sfârşitul anului 2022, cu excepţia cazului în care capacitatea electrică a modulului robotizat va permite operaţiuni mai îndelungate.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав