TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Astăzi este sărbătorită ziua mondială a salutului

Astăzi este sărbătorită ziua mondială a salutului

În fiecare an, la 21 noiembrie, este marcată ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii din întreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială.


Salutul, o formă elementară de acţiune interumană, este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.


Iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, Ziua mondială a salutului a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace precum şi de 180 de ţări, potrivit www.worldhelloday.org. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.


Primele atestări ale salutului


Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere şi datează din vremea primelor dinastii chineze, cînd oamenii de rînd îşi acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.


În vremea romanilor, salutul "Ave Cezar!" era însoţit şi de strîngerea antebraţelor, ca semn de încredere, întrucît braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia.


În epoca cavalerilor, domniţele erau salutate cu reverenţe adînci şi sărutul mîinii înmănuşate.


În prezent, strînsul mîinii este obiceiul care se practică cel mai des cînd doi oameni se întîlnesc, chiar şi femeile salutîndu-se, uneori, astfel. Îmbrăţişatul şi sărutul sînt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.


Cum se salută oamenii în diferite țări


În lume, forma de salut este influenţată de varietatea de culturi, avînd diferite semnificaţii. De exemplu, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar "bună ziua" şi îşi dau mîna, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba atunci cînd întîlneşti pe cineva pentru prima dată.


Francezii, în schimb, pe lîngă strînsul mîinii, se sărută pe ambii obraji. În timp ce în Botswana, oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strîng, în Cambodgia, îşi lipesc palmele, ţinîndu-le apropiate de piept. Cu cît palmele se ridică mai sus, cu atît respectul arătat este mai mare.


În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvîntul pentru salut. În Australia, la prima întîlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.


Potrivit etnologilor, în lume sînt vorbite peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: "Konnichi wa" (japoneză), "Jambo" (swahili), "Ni hao" (chineză), "Bonjour" (franceză), "Ciao" (italiană), "Ahoj" (cehă), "Hej" (daneză), "Şalom" (ebraică), "Hallo" (germană), "Olá" (portugheză), "Zdravstvuitie" (rusă), "Al Salaam a alaykum" (arabă), "Merhaba" (turcă). Totuşi, cel mai popular cuvînt de salut este "Hello", care este şi formula universală de salut la telefon.


Cum se salută corect - codul bunelor maniere


Modul corect de a saluta îl învăţăm din Codul bunelor maniere. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă. Dacă întîlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar aceştia trebuie să salute la rîndul lor.


În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tînără salută întotdeauna prima o femeie mai în vîrstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strînsul mîinii, la bărbaţi, să se efectueze scurt şi ferm.


Formele de salut, indiferent de zona de pe mapamond unde sînt utilizate, contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii, astfel că în fiecare an la 21 noiembrie, sînt organizate numeroase demonstraţii pentru a sublinia importanţa comunicării în menţinerea păcii.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load