X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Așa recunoşti oamenii invidioşi

28 iun. 2020,, 20:32   Externe
10984 4

Cel mai probabil, cu toţii am fost de cîteva ori în viaţă ţinta manifestărilor provenite din invidie sau, de cealaltă parte, am invidiat pe cineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinţă.

Într-un sens plastic, individa apare atunci cînd ne uităm în “curtea” altuia şi simţim furie, tristeţe şi neputinţă că nu avem un anumit lucru, o persoană sau situaţia lui.

În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci cînd stîrnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanţă de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică, precum: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncţionale, în primul rînd pentru noi înşine.

Mai mult decît atît, specialistul consideră că poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafaţă mai des decît altele sentimentul de invidie, astfel:

1. Persoanele cu stima scăzută. “Atunci cînd o persoană are stima de sine scazută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viata ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situatia ei financiară, socială, relaţională etc, au acumulat frustrări în timp, sînt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forţe şi rîvnesc mereu la ceea ce au alţii. Întrucît nu reuşesc să obţină, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel şi doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viaţă mai bună”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).


2. Persoanele stăpînite de frică. “Acele persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinţă, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sînt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranţă, care pot escalada în frustrări din cauza aşa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpînite de frică sînt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alţii au mai mult, dar îşi înfrînează pornirile distructive tocmai din ... frica: de a nu fi acceptat, de a fi îndepărtat dintr-un grup etc.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

3. Persoanele stăpînite de lene. “Chiar dacă poate părea hilar, dar persoanele leneşe trăiesc mai des sentimentul de invidie decît alte persoane. Persoanele invidioase nu sînt dispuse să urmeze căile de dezvoltare şi de evoluţie pe care le urmează cei care au succes în viaţă, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioşi nu sînt dispuşi să plătească preţul succesului, şi anume o doză de efort şi de renunţare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulţumesc doar să invidieze”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) şi preşedinte şi fondator al Asociaţiei ”Generaţia Iubire”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?