Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Apusuri uimitoare în Noua Zeelandă și Australia. Sunt efectele erupției vulcanului din Tonga

16 iun. 00:30   Diverse
1681

Creșterea aerosolilor în stratosferă după erupția devastatoare a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apa, în ianuarie, creează culori uimitoare pe cer la răsărit și la apus, în Noua Zeelandă și Australia, informează Noi.md cu referire la realitatea.md.

Institutul Național al Apei și Atmosferei (Niwa) din Noua Zeelandă a fost inundat de mesaje de la oameni care întreabă ce cauzează acest „fenomen ciudat, dar minunat”.

Echipa de la Niwa bănuiește că erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai este „responsabilă” pentru acest fenomen.

Stația de Cercetare Atmosferică Lauder din Otago a spus că instrumentele sale au detectat creșteri neobișnuite de aerosoli în stratosferă, la aproximativ 20-25 de kilometri deasupra Noii Zeelande. Cercetătorii de la Institutul Pierre-Simon Laplace din Paris au spus că datele din saltelit au arătat, de asemenea, că concentrațiile de aerosoli stratosferici s-au triplat la latitudinea unde se află Noua Zeelandă pe glob, începînd din aprilie.

Aerosolii din norii de gaz și cenușă vulcanică s-au dispersat pe tot globul, dar acum aerosolii s-au îndreptat spre sud.

„De obicei, cînd vezi un răsărit sau un apus, norii sînt cei care creează cele mai vibrante culori”, a spus Nava Fedaeff, un cercetător de la Niwa.

„Cu toate acestea, atunci cînd aerosolii stratosferici sînt prezenți după o erupție vulcanică, aceștia împrăștie lumina pe măsură ce soarele coboară sau răsare dincolo de orizont, creînd nuanțe de albastru și violet pe cer”, a adăugat Fedaeff.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав