COVID-19 în MOLDOVA

Apa de mare, un tratament minune

Apa de mare, un tratament minune

Apa de mare, un tratament miraculos. Băile în apa de mare fortifică și protejează oganismul, asigurînd, în același timp, efecte benefice și asupra tonusului muscular și sănătății sistemului nervos.

Apa de mare este considerată un adevarat “izvor de sănătate” datorită sărurilor minerale din compozitie sa care acționează asupra organismului intensificînd metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului și fosforului.

Mai mult decît atît, chiar și o activitate aparent banală precum mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plajă previne și tratează platfusul, scrie doctorulzilei.ro.


Bogată în minerale, apa de mare este benefică pentru piele și pentru păstrarea unei bune stări de sănătate.

Apa de mare, un tratament miraculos

• Candida genitală – se vindecă foarte rapid, dacă se fac irigaţii vaginale (la femei) şi spălături ale zonei balano-prepuţiale (la bărbaţi), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanţe cu efect antifungic, care echilibrează flora genitală.

• Boala piciorului de atlet – băile îndelungate de picioare în apa mării şi mersul desculţ pe nisip fac adesea să se vindece ca prin farmec această infecţie ce proliferează în mediul anaerob din încălţăminte.

• Acneea – se retrage în urma băilor în mare şi a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolaţie maximă şi nu pentru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine respectată şi igiena. Apa de mare are efecte reglatoare endocrine, ajutînd la eliminarea din rădăcină a acestei afecţiuni, scrie formula-as.ro. Apoi, apa de mare are efect antiinflamator şi, împreună cu nisipul, curăţă pielea şi desfundă porii, reglează secreţia de sebum.

• Pitiriazisul, psoriazisul şi eczemele uscate, cura ducînd la dispariţia pruritului, la uscarea veziculelor şi eliminarea placardelor, elemente ce caracterizează aceste boli.

• Alergia cutanată – se ameliorează în timpul curei marine, în primul rînd datorită apei şi a aerosolilor marini, care au efect uşor imunosupresor şi diminuează intensitatea reacţiilor alergice. În eczemele alergice, apa are şi efect antiinflamator direct. Baia în mare, spălările feţei cu apă de mare şi tratamentul cu aerosoli sînt recomandate şi în conjunctivita alergică.

• Rinita cronică (alergică şi infecţioasă) – se ia apa de mare în pumn, se duce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) şi se aspiră (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, pînă se obţine o drenare şi o curăţare satisfăcătoare. Se repetă procedeul şi cu cealaltă nară. Un tratament durează minimum 12 zile.

• Zgîrieturi, răni superficiale – simpla baie în mare este de natură să reducă timpul de vindecare de 2-3 ori, precum şi să împiedice eventualele infecţii sau cicatrizările inestetice.

• Gingivite, stomatite – se fac de 2-3 ore pe zi clătiri ale gurii cu apă de mare, care apoi se scuipă integral (nu se înghite). Are efect puternic anti-infecţioase şi, în plus, ajută la refacerea epiteliilor lezate, fiind printre puţinele remedii care au această acţiune regenerativă.

– Întărirea sistemului imunitar.

– Lipsa poftei de mîncare.

– Baia de nisip cald, recunoscută ca terapie în Franţa şi Italia, combate retenţia de apă din organism, atenuează durerile reumatice, elimină toxinele şi creşte rezistenţa la infecţii.

– Stări depressive.

– Persoanele care suferă de hipotiroidie, insuficienţă ovariană, reumatism, tuberculoză osoasă, boli de piele e bine să-şi petreacă vacanţa la mare. Atent folosite ca durată şi moment al zilei, ultravioletele previn osteoporoza, depresia, insomnia, meteosensibilitatea, atenuează simptomele bolilor autoimune.

– Anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul.

– Îmbunătăţirea calităţii somnului.

– Îmbunătăţirea funcţiilor cardiace.

– Îmbunătaţirea metabolismului şi, implicit, slăbire.

– Componentele apei de mare (magneziul, potasiul, calciul, diferiţi sulfaţi şi sodiul) sînt absorbite de pori şi revigorează corpul obosit.

– Cura heliomarină are indicaţii majore în bolile reumatice inflamatorii cronice şi mai ales în poliartrita cronică evolutivă, ce afectează mai ales articulaţiile mici ale mîinilor şi picioarelor, precum şi aşa-numita spondilită anchilopoetică, boală ce se caracterizează prin anchilozarea coloanei vertebrale şi prin incubarea ei progresivă.

Fototerapia, extrem de utilă

Climatul marin este recunoscut pentru proprietățile sale de regenerare, stimulare a metabolismului și intarire a imunității. în plus, 15 minute de expunere la razele calde ale soarelui sînt suficiente pentru a ne asigura doza zilnică de vitamina D, numită și “vitamina soarelui” ce ajută la fixarea calciului în oase, prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului și stimularea secreției de serotonină. Serotonina, denumită și “hormonul fericirii” ajuta la menținerea unei stări de bine și combaterera stresului.

Terapia cu ajutorul soarelui poarta numele de fototerapie și este o metodă prețioasă de tratament pentru numeroase afecțiuni, deoarece ajută la înmulțirea limfocitelor, specializate în lupta cu infecțiile și contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.

6 beneficii mai puțin cunoscute ale expunerii la soare

•Trateaza scleroza multiplă -lipsa expunerii la soare, corelata cu deficiența de vitamina D, se numără printre primii factori declanșatori ai acestei afectiuni;

• Expunerea la soare are un efect benefic asupra pielii afectate de acnee, eczme, dar este importantă și pentru pacienții cu psoriazis, grăbind vindecarea bolii datorită acțiunii cicatrizante, antiinflamatoare si antiseptice;

• Lumina soarelui ajută la vindecarea psoriazisului – în urma unui studiu în care subiecții au urmat o terapie cu baie de soare timp de patru săptămîni, în 84% din cazuri simptomele psoriazisului au dispărut într-o proporție mulțumitoare.

• Soarele îmbunătățeste calitatea somnului – în momentul în care lumina naturală intră în contact cu ochii, nervul optic trimite un mesaj glandei cerebrale care produce melatonina, hormonul necasar inducerii somnolenței și îi comandă oprirea secreției acestei substanțe pînă la apusului soarelui. Astfel, expunerea la razele UV în timpul zilei crește producția de melatonină, asigurînd un somn liniștit și neîntrerupt.

• Expunerea la lumina solară este extrem de benefică și pentru pacienții care suferă de Alzheimer – cercetările științifice au arătat că razele solare cresc eficiența somnului și scad agitatia din timpul noptii a pacientilor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load