COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alimente strict interzise bebelușilor

Toate mămicile știu că bebelușilor cu vîrsta sub un an le sînt interzise sarea, zahărul, mierea și laptele de vacă. Sarea pentru că le suprasolicită rinichii și pentru că organismul lor nu este pregătit să o „proceseze’, iar zahărul pentru că obișnuiește copilul cu gustul dulce – pe de o parte – iar pe de altă parte pentru că amenință dinții cu mult-temuta carie de biberon.

Cît despre miere, aceasta are potențial alergen și, în plus, există riscul să conțină toxină botulinică, iar laptele de vacă este de evitat din cauza faptului că sărurile minerale și proteinele pe care le conține în cantitate mare pot determina distrofii. Iată și alte alimente strict interzise bebelușilor:

Ce nu se prea știe este că nu sînt acestea singurele alimente interzise copiilor mai mici de un an. Mai sînt și altele.

Apa minerală – conţine mult sodiu, pentru care rinichii bebeluşului nu sînt pregătiţi.

Sucul de fructe natural, nediluat cu apă – generează un ph acid și introduce în organismul micuţului o macromoleculă ce ar putea provoca alergii pe termen lung.


Brînza de vaci – solicită inutil tubul digestiv şi rinichii bebeluşului. Proteinele din laptele matern sau din cel formula de lapte oferă cantitatea și calitatea suficientă de aminoacizi de care are nevoie bebelușul.

Cerealele cu gluten – sînt interzise pînă la 6 luni, deoarece pot declanşa reacţii de intoleranţă grave. Aşadar, fără grîu (griş, biscuiţi, pîine etc)! Sunt recomandate făina de orez, porumbul şi făina de tapioca.

Căpşunele – provoacă urticarie.

Carnea de porc – este grasă, greu de digerat. Copilul nu ar trebui să primeasca acest tip de carne pînă la vîrsta de trei ani, iar după această vîrstă numai în cantităţi foarte mici, şi numai bucăţi de carne slabă.

Albuşul de ou – este unul dintre alimentele cele mai alergene.

Fructele cu sîmburi mici (căpşune, zmeura, mure, frăguţe, kiwi) – sînt puternic alergizante.

Banana – s-au constatat numeroase reacţii alergice la banane, așa că pînă la un an pot fi oferite numai sub formă de piure la borcănel, deci prelucrate termic.

Legumele bogate în celuloză (varza, fasolea verde, mazărea) – irită sistemul digestiv imatur al copilului. In plus, favorizează balonarea şi colicile.

Cireşele, perele, prunele, strugurii, pepenele – irită colonul şi perturbă digestia, avand un efect usor laxativ.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load