Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Aliev: „Nu va fi pace în regiune fără deschiderea coridorului Zangezur”

16 iun. 21:15   Diverse
2120

Dacă nu se deschide coridorul Zangezur, va fi foarte greu să vorbim despre pace, iar eforturile Azerbaidjanului pentru o vecinătate normală cu Armenia vor fi zadarnice.

Este o declarație a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la deschiderea celui de-al IX-lea Forum global de la Baku „Amenințări la adresa ordinii globale”.

El a menționat că o decizie cît mai grabnică privind deschiderea coridorului Zangezur este unul dintre elementele fundamentale ale viitoarei păci în regiune.

„Dacă nu ni se oferă o astfel de oportunitate, va fi foarte greu să vorbim despre pace, iar toate eforturile Azerbaidjanului în direcția coexistenței normale și a vecinătății normale cu Armenia vor fi în zadar. Aceasta este o altă problemă importantă, iar Azerbaidjanul are dreptul să o ceară. Guvernul Armeniei a semnat o declarație. În al doilea rînd, Azerbaidjanul a cîștigat războiul și, ca țară care a suferit din cauza ocupației, avem dreptul moral de a cere acest lucru”, a spus Ilham Aliev.

Șeful statului azer a remarcat că absența unei rute către Nahcivan timp de un an și jumătate după semnarea actului de capitulare de către Armenia este o încălcare a prevederilor relevante ale declarației tripartite.


„Ne așteptăm ca Armenia să îndeplinească declarația trilaterală semnată de Armenia la 10 noiembrie 2020 privind deschiderea comunicațiilor pentru Azerbaidjan cu Republica Autonomă Nahcivan. Din păcate, a trecut un an și jumătate de la semnarea actului de capitulare de către Armenia, dar pînă acum nu s-a înregistrat niciun progres. Este inacceptabil. În primul rînd, aceasta este o încălcare de către Armenia a prevederilor declarației tripartite. Acest lucru creează și un dezechilibru în regiune, deoarece, potrivit aceleiași declarații, Azerbaidjanul a preluat accesul nestingherit din Armenia în regiunea Karabah din Azerbaidjan, unde locuiește populația armeană. Armenia folosește drumul Lachin pentru asta de un an și jumătate pentru comunicare nestingherită. Cu toate acestea, azerii nu pot folosi coridorul Zangezur, care ne va lega de Nakhcivan, și drumul prin Armenia. Acest lucru este nedrept și nu vom fi de acord cu asta. Prin urmare, cred că întîrzierea deliberată a Armeniei de a ne acorda acest traseu este neproductivă. Acest lucru îmi amintește de perioada negocierilor, cînd partea armeană încerca constant să cîștige timp prin întîrzieri. Care a fost rezultatul? Rezultatul a fost o înfrîngere completă pe cîmpul de luptă și pe arena politică”, a spus Ilham Aliev.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав