Preşedintele stiri: 3607

Alegeri în Finlanda, Bulgaria și Muntenegru: Bulgarii sunt chemați la vot pentru a cincea oară în ultimii doi

2 apr. 15:20   Diverse
1666 0

Finlandezii, bulgarii şi muntenegrenii sînt chemaţi la vot, duminică, pentru a-şi alege conducătorii în următorii ani.

Bulgarii sînt „campionii” alegerilor, ei fiind chemaţi la urne pentru a cincea oară în ultimii doi, scrie News.ro.

În Finlanda, premierul Sanna Marin, în vîrstă de 37 de ani, ar putea fi detronat de dreapta sau chiar naţionaliştii anti-imigraţie. O bătălie foarte strînsă în trei în care se înfruntă cu liderul social-democraţilor, numărul unu al Coaliţiei Naţionale Petteri Orpo, şi cu liderul partidului de extremă dreapta, Riikka Purra, care vizează o victorie fără precedent şi un punctaj record pentru aceste alegeri legislative.

Finlandezii aleg cei 200 de deputați în 13 circumscripții electorale, prin vot de listă cu reprezentare proporțională (metoda d’Hondt), fără prag electoral. Urnele se închid la ora 20 (Finlanda este pe același fus orar cu Republica Moldova), iar 40% dintre alegătorii înscriși pe liste au votat deja anticipat, scrie G4Media.

Bulgarii sînt invitaţi să voteze pentru a cincea oară în doi ani, un record în UE, pentru a-şi alege Parlamentul, într-o ţară sfîşiată în faţa războiului din Ucraina.


De la căderea fostului prim-ministru conservator Boïko Borisov după un deceniu la putere, mai multe partide s-au luptat să ajungă la un acord pentru a construi o coaliţie, iar guvernele interimare s-au succedat.

Două forţe mari se confruntă: pe de o parte, partidul conservator Gerb al lui Borisov, în vîrstă de 63 de ani, pe de altă parte, reformatorii pro-occidentali ai lui Kiril Petkov, un antreprenor de 42 de ani care a guvernat pentru scurt timp în 2022.

În Muntenegru, o mică ţară balcanică, alegătorii trebuie să-şi aleagă şeful statului în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care se joacă între Jakov Milatovic şi Milo Djukanovic, veteran al scenei politice. În primul tur, Milo Djukanovic, care domină ţara în ultimele trei decenii, a cîştigat 35,4% din voturi faţă de 28,9% pentru Jakov Milatovic.

Votul va fi decisiv pentru echilibrul de putere în această ţară, pe măsură ce alegerile legislative anticipate convocate pentru 11 iunie se apropie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий