X 

Acum 20 de ani, SUA au invadat Irakul. Acum, americanii cred că a fost o greșeală

21 mar. 19:00   Diverse
2093 2

La două decenii după invazia SUA a Irakului, 61% dintre americanii chestionați și-au exprimat îndoiala că a fost decizia corectă.

Acest lucru este dovedit de datele unui nou sondaj realizat de portalul american Axios și serviciul sociologic Ipsos.

„Haosul și distrugerea care au urmat invaziei au făcut ca o întreagă generație de americani și lideri să fie mai sceptici cu privire la utilizarea forței militare în străinătate, în special în Orientul Mijlociu”, notează Axios într-un sondaj publicat săptămîna trecută.

Invazia a răsturnat un „dictator brutal”, dar „a provocat 20 de ani de instabilitate în Irak și a subminat reputația Americii în lume”, indică raportul.

Pe 17 martie 2003, președintele american de atunci George W. Bush a emis un ultimatum, conform căruia SUA promitea să înceapă operațiuni militare dacă președintele irakian Saddam Hussein nu părăsește țara în 48 de ore. Pe 19 martie, Bagdadul a fost bombardat aerian, urmat de o invazie terestră pe 20 martie.


Invazia a fost foarte controversată în comunitatea internațională, cu sprijin larg în Statele Unite. Un sondaj din februarie 2003 al Centrului de Cercetare Pew a arătat că 66% dintre americani au susținut efortul de război și doar 26% s-au opus.

Administrația lui George W. Bush a justificat, la rîndul său, invazia prin faptul că S. Hussein ar fi posedat arme de distrugere în masă, care atunci așa și nu au mai fost găsite. 57% dintre americani, potrivit lui Pew, la acea vreme credeau, de asemenea, în mod eronat că S. Hussein a fost implicat în atacurile din 11 septembrie 2001.1
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий