X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

ABC: Blinken va amîna vizita în China din cauza situației cu „balonul spion”.

3 feb. 20:15   Diverse
1225 0

Vizita secretarului de stat american Anthony Blinken în China, programată săptămîna viitoare, va fi amînată din cauza unui „balon spion” chinezesc în spațiul aerian american.

Acest lucru a fost raportat vineri de postul ABC TV, citînd surse.

Datele exacte ale vizitei nu au fost anunțate, însă, potrivit surselor media, aceasta ar fi trebuit să aibă loc în perioada 5-6 februarie.

Bloomberg, citînd surse, a informat anterior că administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare amînarea sau anularea vizitei lui Blinken în China din cauza situației cu „balonul spion” chinezesc. Potrivit acestora, administrația Biden se teme că vizita lui Blinken pe fundalul situației balonului ar putea „trimite un semnal greșit”.

Potrivit purtătorului de cuvînt al armatei americane Patrick Ryder, autoritățile au înregistrat și urmăresc un balon de recunoaștere la altitudine mare, care se află acum deasupra teritoriului SUA. Potrivit lui Ryder, „Balonul călătorește în prezent la o înălțime semnificativ mai mare decît transportul aerian comercial și nu reprezintă nicio amenințare militară sau fizică pentru oamenii de la sol”. În același timp, departamentul de apărare al SUA a spus că consideră că este periculos să doboare această minge din cauza dimensiunilor sale impresionante.


Pentagonul a mai menționat că autoritățile americane „au luat imediat măsuri după ce balonul a fost descoperit pentru a preveni colectarea de informații importante”.

Reprezentantul Ministerului chinez de Externe a precizat că „balonul a sosit din China și scopul său este de natură civilă, în special, sonda este folosită pentru cercetări meteorologice”. Potrivit acestuia, „din cauza vîntului puternic de vest, balonul a ieșit de sub control și a deviat de la cursul stabilit”.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?