X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

A murit regizorul francez Jean-Luc Godard

13 sep. 2022,, 14:45   Diverse
1707 0

Regizorul, actorul și producătorul franco-elvețian Jean-Luc Godard a murit la vîrsta de 92 de ani. Știrea a fost făcută publică de Liberation.

Despre moartea cineastului au relatat rudele sale, marți, 13 septembrie.

Jean-Luc Godard s-a născut la 3 decembrie 1930 la Paris. Tatăl său era medic, iar mama bancheră. În 1949, Godard a intrat la Sorbona și a început să studieze antropologia. Un an mai tîrziu, Godard a început să publice propriile articole de studii cinematografice, iar în 1954 a debutat ca regizor cu un scurt proiect.

În 1960, Godard a prezentat primul său lungmetraj, pe ultima suflare, cu Jean-Paul Belmondo și Gene Seberg în rolurile principale.

O particularitate a filmului a fost faptul că regizorul a venit cu un scenariu înainte de începerea zilei de filmare, iar actorii proiectului puteau schimba de sine stătător dialogurile în timpul filmării. Anume creațiile timpurii ale lui Godard au contribuit la dezvoltarea inematografiei mondiale.
În total, filmografia cineastului a inclus 130 de pelicule.


Cunoscutul regizor sovetic, scenaristul, producătorul, persoană publică și politică, președintele Academiei de Film Nika Andrei Konchalovsky a remarcat că Jean-Luc Godard a fost o persoană uimitoare, precum și un artist paradoxal.

"Îmi amintesc, acum mulți ani în urmă, în anii 70, mergeam cu el pe stradă, în New York. Și un om al străzii s-a apropiat de el cu mîna întinsă. Godard a scotocit prin buzunare, a scos trei sute de dolari și i-a dat fără boschetarului. Am mers mai departe, iar el a rămas complet uluit și ne privea.

Acesta a fost Godard. Paradoxal și imprevizibil. El a spus frază grozavă: „De fapt, nu fac doar filme cînd filmez. Îmi fac filmele cînd dorm, cînd iau micul dejun, cînd citesc, cînd vorbesc cu tine.”

Da, așa e. ÎNTOTDEAUNA”, a scris Andrei Konchalovsky pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий