X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

A fost numită cea mai bună monedă din lume în 2022

12 mai. 15:15   Diverse
2225 0

Rubla rusească a devenit cea mai bună monedă din lume în 2022. Despre acest lucru a anunțat Bloomberg joi, 12 mai.

Conform celor mai recente date, rubla a crescut cu 11% față de dolar de la începutul anului 2022. Astfel, ea a devenit lider printre cele 31 de valute principale monitorizate de experții agenției.

Consolidarea monedei a avut loc după măsurile luate de guvernul rus pe fondul sancțiunilor occidentului, scrie Bloomberg. Se precizează faptul că autoritățile au introdus controale privind circulația capitalului și au obligat exportatorii să vîndă cîștigurile în valută. În special, în martie, președintele Rusiei a anunțat o nouă procedură de plată pentru gaze de către consumatorii europeni.

Agenția explică faptul că multe operațiuni cu schimbul monedei ruse s-au oprit. În același timp, valoarea sa la bursă nu înseamnă de fapt că ea iese la licitații la același preț. Drept exemplu similar, autorii articolului aduce lira turcească și peso-ul argentinian, care nu au reușit să atingă rate maxime de creștere după deciziile guvernelor acestor țări. Moneda rusă, dimpotrivă, a reacționat bine la măsurile luate, concluzionează experții Bloomberg.

După începerea operațiunii speciale în Ucraina, moneda rusă a început să scadă, dar în ultima perioadă se observă o creștere a sa față de dolarul american și euro. La începutul lunii mai, analiștii au spus că pînă în toamna anului 2022, rata medie de schimb a rublei față de moneda americană ar trebui să fluctueze în intervalul de 75-82 ruble pe dolar. În același timp, experții au adăugat că o posibilă slăbire a monedei naționale poate apărea pe fondul restabilirii importurilor și finalizării șocurilor logistice, precum și al relaxării restricțiilor valutare de către Banca Centrală.


La mijlocul lunii februarie, economistul rus Vladimir Grigoriev a spus că cele mai mari perspective de creștere au două valute - dolarul și francul elvețian. El a menționat, de asemenea, că moneda euro nu are potențialul dolarului, deoarece este moneda mai multor țări.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав