Preşedintele stiri: 3022

A fost descoperită placa tectonică veche de 60 de milioane de ani

24 oct. 01:30   Diverse
1154 0

O echipă de oameni de știință a descoperit o placă tectonică veche care făcea parte din scoarța de sub nordul Canadei. Oamenii de știință au reconstituit o placă tectonică de mult pierdută, care ar fi putut da naștere unui arc de vulcani în Oceanul Pacific în urmă cu 60 de milioane de ani, transmite unimedia.info.

Existența plăcii, care are denumirea „Înviere”, a fost teoretizată anterior. Dar a rămas un subiect sensibil în rîndul geologilor, relatează Live Science, mulți contestîndu-i existența. Acum, totuși, noile cercetări oferă mai multe dovezi pentru fosta placă și atribuie existența mai multor vulcani activității turbulente de-a lungul frontierelor sale, transmite Playtech.

„Resurrection” și toți vecinii plăcii tectonice au dispărut de mult, înghițite și reciclat de mantaua Pământului. Oamenii de știință au acceptat existența altor două plăci, relatează Live Science, dar zone întinse de magmă din zonă au sugerat mai multă activitate vulcanică decât se așteptau și i-au determinat pe unii să suspecteze că există o a treia – acum cunoscută sub numele de „Resurrection” – pe care nu o luaseră în calcul.

Pentru a descoperi Resurrection, oamenii de știință ai Universității din Houston au inversat timpul într-un model realizat pe computer, ridicîndu-i practic și pe vecinii săi din mantaua Pămîntului, potrivit unei cercetări publicate recent în revista GeoScienceWorld Bulletin. Astfel, au descoperit că se potrivește cu înregistrările geologice existente în apropiere de Alaska și Washington destul de bine.

Încadrarea plăcii tectonice în istoria noastră geologică este mai importantă decât simpla legătură a trecutului, relatează Live Science. De asemenea, îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum se va schimba planeta noastră în viitor.


„Vulcanii afectează și schimbările climatice”, a spus autorul principal Jonny Wu într-un comunicat de presă. „Așadar, cînd încercați să modelați Pămîntul și să înțelegeți cum s-a schimbat clima, chiar e important să știți câți vulcani au existat pe Pămînt”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X