COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2825
Puterea stiri: 6431
Coronavirus stiri: 7307

9 reguli care trebuie respectate de șoferi pe timp de ploaie

21 iun. 01:30   Diverse
1622 0

Orice şofer responsabil trebuie să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo.

Ploaia vine la pachet cu o serie de pericole, de care trebuie să ţinem seama pentru a nu risca să provocăm un accident rutier, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Vă prezentăm mai jos cîteva măsuri simple pe care este necesar să le adoptaţi ca să circulaţi în siguranţă pe ploaie.

Ambele mîini pe volan

Deşi poate părea de la sine înţeles, este recomandat să nu luaţi mîinile de pe volan atunci cînd şofaţi pe ploaie. Există suficiente distrageri, cum ar fi telefonul mobil sau schimbarea canalului de radio, şi este bine să nu cedaţi tentaţiei de a vă muta atenţia către acestea pentru că orice secundă este extrem de preţioasă în timpul de reacţie pe ploaie. Vizibilitatea este mai redusă, iar maşina nu este uşor de manevrat, astfel că este indicat să aveţi permanent mîinile pe volan şi atenţia concentrată pe ce se întîmplă în trafic.


Porneşte farurile

Pe timp de ploaie este bine să fiţi cît mai vizibil pentru ceilalţi participanţi la trafic. Asta înseamnă să porniţi farurile chiar dacă sînteţi în oraş.

La fel de importantă este şi distanţa pe care trebuie să o păstraţi faţă de autovehiculul care circulă în faţa dumneavoastră. Menţineţi o distanţă de siguranţă, astfel încît să puteţi opri maşina în siguranţă dacă autoturismul din faţa dumneavoastră frînează brusc. Această distanţă trebuie să fie şi mai mare pe drumurile expres, naţionale şi autostrăzi.

Viteza de deplasare

Este important să conduceţi cu viteza la care simţiţi că puteţi manevra maşina în siguranţă. Nu are importanţă faptul că alte autovehicule vă depăşesc.

Poate că sînt şoferi cu experienţă şi au un autoturism mai performant sau sînt pur şi simplu iresponsabili. Ideea este să nu deveniţi un factor de risc suplimentar, mai ales cînd afară plouă, pentru că şansele să fiţi implicat într-un accident rutier vor creşte considerabil.

Calitatea anvelopelor

Este de domeniul evidenţei că starea anvelopelor va influenţa considerabil deplasarea pe timp de ploaie. Dacă ştiţi că aveţi cauciucuri uzate, nu vă forţaţi norocul şi reduceţi viteza de deplasare, astfel încît să puteţi frîna în siguranţă atunci cînd este cazul.

Riscul de acvaplanare

Riscul de acvaplanare este foarte mare cînd circulaţi pe ploaie. Într-un astfel de caz, nu mai aveţi niciun control asupra maşinii, fiind exclusiv la mîna sorţii. Puteţi foarte bine să vă opriţi cu maşina pe cîmp şi să nu păţiţi nimic sau să intraţi pe contrasens şi să loviţi frontal un TIR. Important este să nu ajungeţi niciodată într-o astfel de situaţie, iar asta înseamnă să adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum. Dacă plouă torenţial, este indicat să opriţi maşina pe dreapta, iar apoi vă puteţi relua drumul în siguranţă. Nu supraestimaţi calităţile maşinii dumneavoastră, testîndu-i limitele pe ploaie pentru că riscaţi să provocaţi un grav accident rutier.

Evitaţi acumulările de apă

Dacă le observaţi la timp, şi ar trebui să faceţi asta dacă conduceţi cu viteză moderată, evitaţi bălţile de pe şosea. Riscaţi să vă stricaţi maşina şi, mai grav, să derapaţi pentru că autovehiculul poate deveni incontrolabil în astfel de cazuri. Dacă nu puteţi evita trecerea printr-o astfel de acumulare de apă, reduceţi simţitor viteza, astfel încît să o traversaţi în siguranţă.

Aburirea geamurilor

Cînd conducem pe ploaie, aproape întotdeauna geamurile maşinii se aburesc din cauza diferenţei de temperatură. Asta înseamnă o scădere semnificativă a vizibilităţii ceea ce nu este deloc de dorit. Pentru a evita o astfel de situaţie, daţi drumul la sistemul de climatizare pentru a asigura dezaburirea corespunzătoare a geamurilor.

Gropile din asfalt

Evitaţi pe cît posibil gropile din asfalt. Pe timp de ploaie, acestea sînt acoperite parţial de apă şi devin veritabile capcane pentru şoferi. Dacă nimeriţi într-un astfel de crater şi aveţi o viteză mare de rulare, riscaţi să pierdeţi controlul autovehiculului şi să ajungeţi cu maşina în şanţ sau într-un copac. Dacă nu puteţi ocoli gropile din asfalt, cel mai bine este să treceţi peste ele cu viteză redusă, astfel încît să vă puteţi continua drumul în siguranţă, iar maşina să nu aibă de suferit.

Viteza de frînare

Am mai amintit şi anterior, dar este bine de ştiut că eficienţa sistemului de frînare scade considerabil pe timp de ploaie. Tocmai de aceea, nu vă jucaţi cu viaţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic şi ajustaţi viteza de deplasare, astfel încît să puteţi opri maşina în siguranţă cînd frînaţi.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽