COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 746 866 INFECTAȚI 279 143(+1289)   TRATAȚI 265 144     DECESE 6569(+10)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6588

9 lucruri interesante despre Noua Zeelandă

30 mai. 05:01   Diverse
1621 1

Majoritatea oamenilor știu despre țara îndepărtată din sud a Noii Zeelande că e tărîmul Minunilor Hobbitului, paradisul bungee jumping și locul de naștere al dansului tradițional de rugby-haka. Cu toate acestea, “cea mai fotogenică țară”, așa cum mai este definită, de la celălalt capăt al globului nostru are mult mai multe de oferit.

Curiozități despre Noua Zeelandă

Prin textul de mai jos, ne propunem să vă încurajăm să vă faceți bagajele cît mai curînd posibil și să rezervați imediat un zbor lung. Pentru că Noua Zeelandă este:

Aoetaroa, în limba maori, nume propus pentru Noua Zeelandă, înseamnă “țara norului lung și alb”.

Există mai multe explicații ale acestui nume, dintre care majoritatea își au rădăcinile în poveștile tradiționale maori, deși toate se referă la o idee că orizontul din Noua Zeelandă este adesea acoperit cu nori lungi, albi și că țara, văzută din spațiu, are forma unui nor lung (dar aceasta poate fio simpă coincidență).


2.Țara cu mult mai multe oi decît locuitori

Noua Zeelandă este o țară slab populată. Din punct de vedere geografic, dimensiunea sa este apropiată de cea a Regatului Unit, dar populația este de doar 4,77 milioane (față de 64 de milioane în Regatul Unit).

Iar oile sînt mult mai numeroase decît locuitorii. În Noua Zeelandă, există aproximativ șase oi pentru fiecare ființă umană, potrivit unuia dintre cele mai ample rapoarte din lume.

3.Țara în care plajele nu sînt niciodată departe

Cine a fost în Noua Zeelandă ne spune că plajele nu sînt niciodată mai mult decît o scurtă zi de excursie.

De fapt, nici o parte a țării nu se află la mai mult de 128 km distanță de ocean, astfel încît veți putea schia și naviga cu ușurință în aceeași zi.

4.Țara în care a trăit o pasăre uriașă, celebră

Dacă vă plac păsările mari, veți afla că pasărea moa a trăit exclusiv în Noua Zeelandă. Avea o înălțime de 3,7 metri și cîntărea 230 kg. Se hrănea mai ales cu seminţe, fructe, frunze şi iarbă pe care le măcina cu ajutorul unei cantităţi de aproximativ 3 kg de pietre din pipotă.

Pentru că era o bună alergătoare şi avea o lovitură de picior nimicitoare, pînă la apariţia oamenilor pe insulă, Moa nu a cunoscut alţi duşmani naturali în afară de enorma acvilă de Haast (Harpagornis moorei) ce îşi vîna prada năpustindu-se din aer asupra ei.

5.Țara pionieră în ceea ce privește drepturile femeilor

Cu toate că este cea mai îndepărtată țară din lume, Noua Zeelandă a fost pionieră în domeniul drepturilor femeilor, cu mult înainte de alte țări precum Statele Unite și Regatul Unit.

A devenit prima țară din lume care a acordat drept de vot tuturor femeilor, în 1893.

6.Țara paradis pentru iubitorii de natură

Gîndindu-vă la Noua Zeelandă, probabil că va veni imediat în minte cuvîntul natură. Nu numai că țara este plină de munți uimitori și plaje la fel de uimitoare, dar peste o treime din suprafața ei este alcătuită din rezervații naturale protejate, asigurîndu-și renumele deja stabilit de stat, unde pentru deceniile următoare bioclimatul rămîne sănătos și curat ca lacrima.

7.Țara kiwi

De ce folosim cuvîntul „kiwi” pentru a vorbi despre Noua Zeelandă. Se dovedește a fi numele fructului păros pe care îl cumpărați de la supermarketurile locale. Dar pasărea Kiwi este simbolul tării, fascinantă prin caracteristicile sale.

Desi nu poate zbura, Kiwi are, totuși, o pereche de aripi și este cea mai mică pasăre dintre cele nezburătoare.

8.Prima țară din lume care vede soarele răsărind

Micul oraș Gisborne este primul din lume care vede soarele răsărind peste orizont, la începutul anului (cînd nordul se înclină spre soare), la doar 496,3 km de linia de schimbare a datei, la latitudinea de 178 de grade.

9. Țara unui alt Hollywood

Unele dintre cele mai mari blockbustere din ultimii ani au fost filmate în Noua Zeelandă, de la trilogia Lord of the Rings la Hobbit, King Kong, Lecția de pian, Ultimul samurai etc.

Natura ei grandioasă, locuitorii săi creativi și relaxați fac din această țară un cadru ideal pentru cinematograf.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽