70 de ani în urmă a început cel de-al treilea val de deportări

1 apr. 2022,, 19:00   Diverse
2395 0

Astazi, 1 aprilie, se împlinesc 70 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în masă operate de autoritățile sovietice. Operațiunea ”Sever” a vizat, în primul rînd, minoritățile religioase.

Cel de-al treilea val de deportări a început la 1 aprilie 1952, la ora 04.00 dimineața și s-a încheiat în seara aceleiași zile. Au fost arestate și deportate în Siberia aproape 3 000 de persoane, printre care 842 de copii.

Unul dintre supraviețuitorii deportărilor sovietice este Boris Vasiliev, autorul cărții ”Stalin mi-a furat copilăria”.

În timpul perioadei sovietice, în Siberia și Kazahstanul de Nord au fost deportate aproximativ 60 000 de persoane. Datele neoficiale arată însă că această cifră ar fi mai mare.

Vă reamintim că informații exhaustive referitoare la Istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent; Domnitori şi conducători; Simbolurile Moldovei istorice; Simbolurile naționale ale Republicii Moldova; Forţa spirituală a Statului Moldovenesc pot fi găsite la compartimentul ISTORIA a proiectului moldovenii.md.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий