Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

7 mituri despre schimbările climatice globale: de la declarațiile lui Donald Trump la ireversibilitatea dezastrului

6 iul. 2019,, 05:00   Externe
2857 0

Mitul numărul 1. Clima s-a mai schimbat în trecut


În istoria de 4,5 miliarde de dolari a Pămîntului, clima s-a schimbat de mai multe ori - și acest lucru este adevărat. Dar rata de creștere a temperaturii globale pe care o vedem astăzi nu poate fi explicată prin ciclurile naturale de încălzire și răcire. Principala diferență este că, în trecut, schimbările climatice au durat sute de mii de ani. Acum, acest proces are loc pe parcursul a cîteva decenii.


Temperaturile globale sînt în prezent la cele mai înalte niveluri din momentul lansării observărilor. De fapt, 17 dintre cei 18 cei mai calzi ani ai istoriei au avut loc în perioada 2001-2019.


Creșterea rapidă a temperaturii globale corespunde nivelului de dioxid de carbon din atmosferă, care a crescut constant de la revoluția industrială. Unii sceptici cred că creșterea temperaturii nu este legată de volumul de dioxid de carbon – Pămîntul se recuperează pur și simplu din epoca de gheață.
Cu toate acestea, perioadele glaciale și ciclurile calde care le înlocuiesc sînt direct dependente de ciclurile orbitale ale Pămîntului. Conform acestor cicluri, în prezent pe planeta noastră ar trebui să evolueze Epoca de gheață, adică o scădere a temperaturii și nu o creștere, pe care oamenii de știință o observă astăzi.


Mitul numărul 2. Toate se datorează activității Soarelui!



Într-adevăr, există cazuri cînd Soarele afectează Pămîntul cu o intensitate mai mare și mai mică. Cu toate acestea, în ultimii 40 de ani, activitatea Soarelui s-a schimbat – în cea mai mare parte aceasta a înregistrat un nivel scăzut, totuşi temperatura a crescut constant.


Mitul numărul 3. Nu există un consens între oamenii de știință.


Cînd vine vorba de încălzirea globală, deseori auzim că oamenii de știință sînt împărțiți în două tabere egale. La răspîndirea acestui mit contribuie şi declarațiile președintelui american Donald Trump. Într-un interviu acordat jurnalistului de televiziune Leslie Stahl, el a declarat: există oameni de știință care nu sînt de acord că activitatea umană a devenit cauza încălzirii.
Într-un sens, Trump are dreptate – există astfel de oameni de știință, dar sînt doar 3%. Restul de 97% dintre climatologi sînt de acord că încălzirea globală se întîmplă cu adevărat și că activitatea umană o provoacă. 18 comunități științifice din Statele Unite, de la American Geophysical Union la American Medical Association, au emis declarații oficiale privind schimbările climatice.


Mitul numărul 4. Aceasta este o răcire, nu o încălzire!


Vremea rece, de exemplu, înghețurile extreme din Illinois, Minnesota, Michigan și Sakhalin în februarie, 2019, nu contrazic datele privind încălzirea planetei. Imaginați-vă că vremea este starea voastră, iar clima este personalitatea voastră. Vremea este ceea ce se întîmplă la un moment dat într-un anumit loc, iar clima este o vreme medie pe termen lung de-a lungul deceniilor.
Cu alte cuvinte, o creștere globală a temperaturii este o schimbare climatică, în care pot să apară atît zile extrem de reci, cît și extrem de calde. În același timp, începînd cu anul 2000, oamenii de știință au stabilit mai multe zile calde – de exemplu, în 2017, 36.000 de recorduri de căldură au fost bătute în întreaga lume.


Mitul numărul 5. Animalele și plantele se adaptează


Acest lucru nu este cu adevărat un mit – unele plante și animale se adaptează cu adevărat. O dovedește exemplul unei subspecii de rechini felini capabili să supraviețuiască în zonele fără oxigen, care se formează datorită temperaturilor în creștere și acidifierii oceanelor. Cu toate acestea, nu toate organismele vii au astfel de abilități – datorită apariției zonelor fără oxigen în Marea Baltică, o treime din hering a murit deja.


Mitul numărul 6. Plantele au nevoie de dioxid de carbon și acesta nu provoacă schimbări climatice.


Plantele au nevoie de dioxid de carbon pentru a trăi. Plantele și pădurile îl elimină anual din atmosferă și păstrează o cantitate imensă de CO2, dar problema este că abilitatea lor de a absorbi dioxidul de carbon este limitată. Cu alte cuvinte, ele nu sînt în stare să facă față volumului tot mai mare de gaz care se formează ca rezultat al activității umane.
Problema este agravată de faptul că pădurile din întreaga lume sînt tăiate în mod activ pentru a crește suprafața de teren agricol și pentru a răspunde nevoilor în creștere ale oamenilor pentru alimente.


Mitul numărul 7. Nu putem face nimic


Cel mai important și mai periculos mit despre încălzirea globală este faptul că schimbările climatice au ajuns atît de departe încît nu putem face nimic. Nu este chiar aşa.
Acum, omenirea are acces la numeroase tehnologii pentru a reduce cantitatea de combustibil ars și emisiile de dioxid de carbon - de la trecerea la vehiculele electrice în loc de motorină și la panourile solare, în loc de energia din centralele pe bază de cărbune, pentru utilizarea energiei eoliene și a apei, precum și trecerea la transportul public ecologic.
Rata de utilizare a centralelor eoliene și hidroelectrice crește exponențial, în timp ce costurile procesului se reduc mai activ decît o arată prognozele. Pentru cinci tehnologii cheie cu emisii scăzute de carbon – centralele eoliene, centralele solare, panourile solare, bateriile și LED-urile – eficiența a crescut de la 41% la 94% din 2008 pînă în 2015 în comparație cu sursele tradiționale de energie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?