Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

7 lucruri, pe care trebuie să le cunoască părinții

22 apr. 2023,, 19:00   Externe
2484 0

Deși pare să fie mult pînă la toamnă, cînd mulți părinți își vor duce pentru prima dată copiii la grădinița sau la scoală, timpul trece repede şi ar trebui să îi pregătiți pe cei mici pentru noua etapă din viaţa lor. Iată cîteva lucruri, pe care educatorii şi învățătorii ar vrea ca părinții sa le cunoască.

1. Treaba ta nu s-a terminat, după ce ai lăsat copilul la grădiniță/școală. Mulți părinți cred că odată ce şi-au lăsat copiii la grădinița sau la scoală, ţine de competenţa educatorilor şi învățătorilor să îi educe pe cei mici. Lucru total neadevărat. Educatorii şi învățătorii au nevoie de parteneri de încredere, dar cine să fie cei mai de încredere dacă nu părinții copiilor. Informați educatorii/învățătorii despre evenimentele din viată familiei, care ar putea să influențeze comportamentul copiilor, astfel încît aceștia să știe cum să abordeze copilul şi cum să vorbească cu el.

2. Stimulează curiozitatea copilului. Grădinița şi scoală sînt locuri unde copilul învață, şi nu unde-ţi lași copilul cît ești tu la serviciu. Așadar, stimulează copilul să fie curios, să pună întrebări, să fie atent, să ceara sfatul atunci cînd nu știe, să fie activ, să nu fie timid.

3. Studiază. Copiii au nevoie de exercițiu şi cînd sînt acasă. Lucrează cu el ce au învățat la grădinița/scoală. Pune-te la curent cu manualele, astfel încît să îi poți lămuri şi tu anumite noțiuni, pe care nu le-a prins în timpul orelor. Dacă nu știi cum să-i explici pe înțelesul lui, poți ruga învățătoarea să te ajute.

4. Joacă-te. Copilul învață prin joacă, așa că nu-l forța să stea numai cu burta pe carte. Lasă-l să se joace cu prietenii, colegii şi joaca-te şi tu cu el din cînd în cînd. Sînt multe lucruri de învățat prin joacă, inclusiv lecțiile de la scoală.


5. Citește-i. Cărțile sînt poarta către un vocabular bogat. Citește-i copilului ori de cîte ori ai posibilitatea. În acest fel îl obișnuiești şi să asculte. Apoi povestiți ce ați citit. Îi poți arata literele, îl poți încuraja să recunoască sunetele şi să le asocieze cu semnele, să identifice sunetele cu care începe şi se sfîrșește un cuvînt.

6. Temele sînt o oportunitate de a vorbi și de a asculta. Profesorii dau teme pentru acasă pentru ca cei mici să nu uite ce au învățat în clasă. Este o oportunitate pentru părinți sa vadă ce au înțeles copiii, unde au lacune, astfel încît sa-i poată ajuta mai departe. Vorbește cu cel mic despre teme. Pe de o parte arată-i acestuia că îți pasa de performantele lui, iar pe de altă parte îi poți urmări nivelul cunoștințelor.

7. Limitează accesul la TV, computer, telefon, tabletă. Deși aceste gadget-uri au şi ele rolul lor în educarea copiilor, limitează timpul petrecut în fata lor. Ocupă-i acest timp cu sporturi în aer liber, timp de calitate petrecut împreuna, citind, vorbind, jucînd-vă. Puteți vizita împreună un muzeu, o galerie de artă, un acvariu, o bibliotecă, astfel încît copilul să afle că sunt foarte multe locuri, de unde poate culege informații, pentru a se putea dezvolta intelectual.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?