X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

5 sfaturi pentru cei care iubesc plantele de cameră

19 mar. 22:30   Diverse
3925

Dacă grădinăritul acasă se dezvoltă deja de la cîteva suculente frumoase pe pervazul ferestrei într-un adevărat hobby, atunci s-ar putea să aveți nevoie nu numai de plantele în sine, ci și de ceva care să le ajute să rămînă verzi și frumoase.

Iată cîteva lucruri utile care vă vor ajuta să îngrijiți florilor de cameră, transmite Noi.md.

Udarea

Cei doi factori principali care afectează bunăstarea plantelor de interior sînt apa și lumina. Mai mult decît atît, apa nu numai că udă planta, ci și umidifică aerul: unele flori suferă foarte mult din cauza aerului uscat, mai ales odată cu sosirea sezonului de încălzire. Dacă nu aveți un umidificator de aer acasă, puteți cumpăra un pulverizator și doar umeziți periodic frunzele și zona în care sînt amplasate plantele. Prin suprafața frunzelor se absorb multe substanțe, de aceea în apa cu care pulverizați plantele puteți adăuga uneori vitamine sau soluție care să protejeze împotriva dăunătorilor. În ceea ce privește udarea în sine, este important să se respecte regimul: pentru multe plante, excesul de umiditate din sol este mult mai rău decît lipsa acestuia. Și pentru a face udarea o parte estetică a îngrijirii grădinii din casă, înlocuiți sticlele nepotrivite cu o cană de udare minimalistă, cu o gură lungă confortabilă.

Sisteme automate de irigare

Dacă sînteți unul dintre cei care ar putea uita să udă florile la timp (sau uneori mergeți în excursii și călătorii de afaceri și nu are cine avea grijă de plantele din casă), mutați cele mai sensibile plantele față de nivelul umidității solului în ghivece cu un sistem automat de udare. Acestea sînt construite după principiul că apa din rezervorul intern ajunge treptat în pămînt și nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la adăugarea acesteia timp de cîteva săptămîni. O alternativă la astfel de vase sînt baloanele pentru udare, care pot fi umplute cu apă și înfipte în pămînt: apa se va scurge treptat pe măsură ce pămîntul se va usuca datorită forței capilare.

Lumină suplimentară

S-ar putea să ne pară că, din moment ce lumina pătrunde deja în cameră prin ferestre, acest lucru este suficient pentru plante, dar de cele mai multe ori nu este așa. Cele mai multe plante de cameră își au originea în tropice, iar zilele scurte și posomorîte de toamnă de la noi se transformă pentru ele într-o lipsă de lumină ultravioletă necesară pentru fotosinteză, ceea ce înseamnă întîrziere în creștere și apariția bolilor. Pentru ca plantele să rămînă active, verde și sănătoase pe tot parcursul perioadei de toamnă-iarnă-primăvară, ele oferiți-le o fito-lampă: ea luminează într-un spectru favorabil pentru fotosinteză (nu, acest lucru nu este ultravioletul periculos, deși lumina este neon-roz). Fito-lămpile există în diferite formate: de exemplu, pot fi lămpi de agățat care pot fi plasate pe un pervaz unde sînt mai multe vazoane sau lămpi-clame cu mai multe duze luminoase - o astfel de lampă este bine să stea lîngă o plantă mare în colțul îndepărtat al camerei pentru a o ilumina din toate părțile.

Instrumente de plantare


Dacă doriți să schimbați vazoanele din plastic ale plantelor cumpărate în magazin, nu uitați de inventarul necesar. Veți avea nevoie de o pereche de mănuși și unelte — acestea sînt lopeți, foarfece, greble și furci ca atunci cînd lucrați în grădină, doar mici și adaptate pentru spațiul mic al vasului. Cu ajutorul lor, veți putea scoate sistemul de rădăcini fără a-l deteriora, să-l curățați de pămîntul vechi, să-l plantați în unul nou. Nu uitați că plantele diferite pot necesita o compoziție diferită a solului — unele preferă solul mai slab, cu drenaj, cum ar fi perlitul și lutul expandat, altele trăiesc mai bine într-un mediu nutritiv.

Servicii de grădinărit și îngrijire a plantelor

Dacă nu sînteți gata să învățați singuri toate subtilitățile îngrijirii plantelor de cameră, dar doriți să aveți un colț verde frumos în casă, adresați-vă la cei care fac acest lucru profesional.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав