AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 891
Criza energetică stiri: 721
Preşedintele stiri: 3200

4 ianuarie - Ziua mondială a alfabetului Braille, a hipnotismului şi a topurilor muzicale

4 ian. 23:00   Diverse
1579 1

4 ianuarie marchează anual Ziua Mondială Braille, potrivit Rezoluţiei 73/589 adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la data de 17 decembrie 2018.

Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra necesităţii respectării drepturilor persoanelor cu deficienţe de vedere, în special a celui de acces la informaţie, transmite ziuaconstanta.ro.

Rezoluţia vine în completarea Convenţiei Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată de ONU la New York, în data de 13 decembrie 2006. Potrivit acestui document, alfabetul Braille este esenţial pentru educaţia, libertatea de expresie şi de opinie, pentru accesul la informaţie şi incluziunea socială a persoanelor cu dificultăţi de vedere.

Mai mult, Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, adoptată de ONU în 2015, subliniază că nicio persoană nu trebuie exclusă în niciun fel, avînd aceleaşi drepturi ca oricine altcineva de a se bucura de o viaţă prosperă şi împlinită.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, pe plan mondial, 36 de milioane de oameni sînt diagnosticaţi cu orbire (cecitate) şi alţi 216 milioane se confruntă cu probleme moderate şi severe de vedere.

Importanţa alfabetului Braille a fost evidenţiată, o dată în plus, în contextul actualei pandemii de COVID-19. Prin intermediul acestui instrument de comunicare, persoanele cu deficienţe de vedere au putut fi informate despre modalităţile în care se pot proteja de noul coronavirus şi diminua rata de răspîndire a bolii.


În ziua de 4 ianuarie a anului 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав