Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

12 activități pentru călătoriile cu copiii în mașină

15 iun. 2023,, 04:30   Externe
2949 0

Ideea de a călători cu mașina cu un copil mic îi sperie un pic pe mulți părinți. Unii copii chiar nu pot sta liniștiți în scăunel auto nici măcar 30-60 minute, ce să mai zici de 10-15 ore.

Dar, avînd experiența călătoriilor lungi cu mașina, am înțeles un lucru – cu o pregătire adecvată, călătoriile pot fi mai puțin dificile, și pe alocuri chiar distractive pentru toată lumea. Evident, călătoriile nu sînt toate la fel: uneori ele sînt mai ușoare, alteori aia mică chiar e mofturoasă și necesită mai multă atenție.

Am găsit numeroase idei de activități în drum, dar am încercat să fac o listă compactă cu activitățile pe care le-am testat și noi și care v-ar ajuta să aveți o călătorie mai puțin frustrantă și, de ce nu, distractivă, chiar dacă e vorba de 10 sau 2 ore. Aceste activități sînt potrivite pentru copiii de 2 – 4 ani, dar cred că multe din ele pot fi interesante și pentru copiii mai mari (sau mai mici).

Oricum, pentru a avea o călătorie liniștită și copii fericiți, este important să faceți popasuri frecvente, măcar pentru 15-20 minute, în care să coborîți din mașină și să mai alergați un pic sau să vizitați un magazin de la benzinărie (și poate să cumpărați vreun fleac pentru copil). Sper această listă să vă inspire și să vă ajute.

Activități pentru călătoriile lungi cu copiii (2-4 ani)

1. Tavă magnetică/tablă de scris/suport

Îmi venise o idee să confecționez un suport multifuncțional pentru activitățile în drum. Îmi rămăsese o bucată mică de autocolant care imite tabla de scris cu creta și aveam doar sarcina să găsesc o tavă de metal pentru joaca cu magneți. Am căutat mult pînă am găsit una metalică și la preț accesibil. Am lipit autocolantul pe toată suprafața tăvii.


Astfel, tava o puteam folosi pentru mai multe scopuri: a desena sau scrie cu creta, pentru joaca cu magneți (litere, cifre, magneți de frigider), suport pentru a desena sau a juca cu plastilina.

2. Plastilină moale

Nepărat pregătește un cuțitaș pentru plastilină și cîteva forme. Pregătește cîțiva „viermișori” lungi pe care copilul le va tăia cu cuțitul pe tavă (sau o carte cu copertă tare).

3. Sîrmă flaușată

Pentru cei mici: pregătește din timp o cutie mică de carton și cu ajutorul unui creion ascuțit străpunge-o pe toată suprafața. Acum lasă-ți copilul să-și vadă de treabă – va trebui să bage sîrmulițele colorate în fiecare gaură. Pentru cei mari: confecționați bijuterii, animale, coronițe, arcuri, mașini etc. Sîrma o găsiți în papetărie.

4. Puzzle magnetic

În ultima perioada Adelina a căpătat un interes sporit față de puzzle. De aceea am inclus în listă și această activitate. Din întîmplare (și spre bucuria mea) am găsit un puzzle magnetic exact pentru vîrsta ei pe care îl putea asambla pe tava metalică.

5. Teatru de păpuși

Fata mea adoră să ducă dialoguri cu animale de pluș, iar un teatru de păpuși o poate distra sau sustrage de la mofturi. În timp ce stai pe bancheta din față, joacă cu un animăluț de pluș și antrenează-l în discuții cu o voce amuzantă. Și lasă-l din cînd în cînd să cadă dramatic jos – asta îi amuză foarte tare.

6. Tichete de recompensă

Deocamdată nu am folosit acest Joc pentru Adelina (încă e mică să înțeleagă ideea), dar l-am folosit pentru Daniel pe cînd avea 4 ani și ne-a ajutat foarte mult în drum. Am tipărit „tichete de călătorie”și le-am decupat în prealabil. Ideea este următoarea: copilul primește cîte un tichet la fiecare 30 de minute de călătorie (sau mai puțin). La destinație se numără tichetele și, în funcție de număr, va putea „cumpăra” sau obține ce dorește în calitate de recompensă (evident, fără exagerări). Aceste tichete îi ajută pe copii să conștientizeze cît au de mers și așteaptă cu suspans următorul tichet – astfel timpul trece mai repede.

7. Abțibilduri

Abțibildurile au fost un hit la drum și cred că fiecare copil are o dragoste aparte pentru a dezlipi și lipi abțibildurile. O carte mare cu abțibilduri ar fi o mare bucurie pentru copil, însă pentru cei mici ar fi o provocare să le dezlipească de sine stătător și va trebui să stai lîngă copil ca să-l ajuți. Eu am găsit stickere care sînt un pic „umflate” si de mărime mică, astfel copilul putea singur să le dezlipească și să le lipească pe o foaie așternută pe tavă.

În orice caz, dacă copilul întîmpină dificultate în a le dezlipi, poți să le dezlipești singură și să le lipești de marginea tăvii. De aici copilul va putea ușor să le ia singur și să-și facă un colaj dorit de abțibilduri.

8. Lanternă

Lanterna este o modalitate grozavă de a distra copiii în drum odată cu lăsarea întunericului (în cazul în care încă nu dorm).

9. Lipici și forme

Pentru această activitate vei avea nevoie de un clei uscat, hîrtie colorată și foi albă. În prealabil decupează diverse forme mici din hîrtie colorată (nu trebuie să fie ideale). Cu ajutorul tău, copilul va trebui să aplice clei pe fiecare formă și să facă un colaj pe o foaie.

10. Mici surprize

În prealabil cumpără diverse jucării mici, cărți noi sau mărunțișuri nu scumpe. În timpul călătoriei vei oferi cîte un cadou nou la fiecare oră, ca recompensă. Pentru ceva timp copilul va fi ocupat cu studierea sau joaca cu noul cadou.

11. Povești audio

Aceste CD-uri au o putere uimitoare – captează atenția copiilor pe toată durata povestirii și nici nu vor observa cum trece timpul.

Am avut o situație haioasă vreo doi ani în urmă. Cumpărasem odată un CD cu povești audio, însă nicăieri nu se menționa durata povestirii. Și cînd eram deja în drum, am aflat că erau 2 povești, a cîte doar … 6 minute Daniel era încîntat să le asculte, însă pentru noi deja devenise dificil să le ascultăm repetat de atîtea ori. Așa că sfatul meu – cumpărați povești lungi.

Apropo, în situații de moftureală, ne ajută și un CD cu muzica ei preferată, pe care o fredonăm împreună.

12. Ronțăială

Totuși, să nu subestimăm importanța gustărilor într-o călătorie lungă – sînt o salvare în momente de maximă frustrare din cauza că sînt „blocați” în scaun sau cînd pur și simplu vă doriți vreo 20-30 minute de LINIȘTE.

Iata cîteva idei de gustări de ronțăit: stafide sau alte fructe uscate, fulgi de porumb, semințe decojite (rumenite un pic), struguri, boabe de porumb sau mazăre, acadele (eu cumpăr doar organice de pe iherb), biscuiți, covrigi etc. Unele gustări (mai puțin sănătoase) nu obișnuiesc să le dau acasă, însă în drum fac o excepție pentru a salva unele situații.

Și să nu excludem „metoda disperată pentru situații disperate” – telefonul sau tableta cu jocuri, muzică sau desene animate. În orice caz, încerc să apelez la metoda aceasta atunci cînd nu mai ajută nimic.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?