Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

100 de ani de la nașterea lui Heydar Aliyev

10 mai. 15:30   Diverse
2159 0

Astăzi, poporul azer sărbătorește 100 de ani de la nașterea lui Heydar Aliyev.

Într-un comunicat de presă, Ambasada Republicii Azere de la Chișinău menționează că nu orice națiune se poate lăuda cu personalități care, în momente critice din istoria țării lor, își folosesc talentul managerial, amploarea, priceperea și dedicarea pentru a prelua cîrma, a salva țara de la colaps și a asigura dezvoltarea ei ulterioară. Heydar Aliyev a devenit o astfel de personalitate pentru Azerbaidjan.

”Întreaga viață a acestui mare și talentat om de stat a fost dedicată slujirii poporului său.

Încă în anii sovietici în 1969, Aliyev a fost numit prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Azerbaidjan. Din această perioadă a început dezvoltarea dinamică a țării în toate sferele. Azerbaidjanul a devenit una dintre cele mai prospere republici din URSS, cu o economie, o industrie și o agricultură în plină expansiune și o producție în creștere de bumbac, ceai și tutun. În același timp, inovațiile industriale au fost îmbunătățite, au fost construite noi întreprinderi și fabrici și au fost descoperite noi zăcăminte petroliere în Marea Caspică.

Nu există nicio îndoială că Heydar Aliyev a fost una dintre cele mai strălucite figuri politice de pe Olimpul politic al statului sovietic.


Cu toate acestea, după ce Mihail Gorbaciov a ajuns la putere politică, atitudinea față de Heydar Aliyev s-a schimbat. Acesta a demisionat în 1987 din cauza unor neînțelegeri grave cu secretarul general. Un an mai tîrziu, o mișcare a izbucnit în Nagornîi Karabakh astfel, au început zile negre pentru Azerbaidjan. Mulți încă mai cred că, dacă Heydar Aliyev ar fi fost la putere atunci, poporul azer nu s-ar fi confruntat cu problema Karabakh-ului, cu masacrul din 20 ianuarie și cu alte tragedii care s-au abătut asupra țării”, se arată în nota de presă.

La începutul anilor 1990, în zilele dificile pentru țara sa natală, Heydar Aliyev s-a întors în Azerbaidjan, în Nakhchivan, unde a fost ales președinte al Sovietului Suprem din Nakhchivan și a arborat steagul tricolor al Azerbaidjanului în această regiune pentru prima dată după 70 de ani.

Heydar Aliyev a revenit la putere la chemarea și insistența poporului, cînd țara era pe punctul de a dispărea și de a-și pierde suveranitatea în 1993. La 3 octombrie 1993, Heydar Aliyev a fost ales președinte al Republicii Azerbaidjan prin vot popular.

Potrivit notei de presă, principala reușită a lui Heydar Aliyev a fost faptul că a obținut încetarea ostilităților în Karabakh. Un alt succes global al lui Heydar Aliyev a fost încheierea Contractului Secolului cu marile corporații de petrol și gaze din lume, care a făcut posibilă revitalizarea economiei naționale. Tendințele de dezvoltare în toate sferele stabilite de Heydar Aliyev în anii următori au devenit o bază pentru dezvoltarea ulterioară a Azerbaidjanului.

Aceasta a încetat din viață la 12 decembrie 2003. Un monument al Liderului Întregii Națiuni, Heydar Aliyev, amplasat pe Aleea de Onoare din Baku, a devenit un simbol al eternității, la care oamenii vin să aducă omagiu și respect memoriei sale.

Misiunea lui Heydar Aliyev a fost continuată de succesorul său, președintele Ilham Aliyev. În prezent, Azerbaidjanul a devenit o țară de frunte în regiune, implementînd proiecte energetice și de transport internaționale globale de importanță strategică pentru toate țările din regiune. În 2020, ca urmare a războiului de 44 de zile, Azerbaidjanul și-a restabilit integritatea teritorială prin returnarea Karabakh-ului și a zonelor din împrejurime.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?