X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

10 alimente pentru imunitatea sportivilor

6 dec. 2018,, 04:00   Externe
2943 0

Nimic nu te poate destabiliza mai tare şi nu iți poate da peste cap programul de antrenamente decît o gripă sau o răceală.

Plecând de la premisa străveche că e mai bine sa previi decît să tratezi, persoanele, care acordă o mare importanţă sportului ar trebui să stea 3 luni de zile baricadate în casa pentru a nu-şi primejduiască activităţile. Decît sa te ferești să intri în contact cu oricine ar putea fi purtător de viruși şi decît să stai toata ziua cu sticla de dezinfectant la picior, mai bine încearcă aceste 10 alimente ce au proprietăți extraordinare pentru întărirea sistemului imunitar.

1. Supa de oase pregătită acasă

Oasele sînt pentru cîini, ai putea spune. Ei bine, află că oasele, măduva şi cartilagiile aduc un aport sporit de nutrimenţi benefici organismului precum: calciu, magneziu, fosfor sau iod. În timpul pregătirii, colagenul din oase se descompune, iar in momentul răcirii se transforma în gelatină, o proteină extrem de importantă pentru organism ce conține o serie de aminoacizi importanți. Se prepară foarte simplu: fierbi oasele de vită, de preferat într-o cratiţă cu apă, la care adaugi sare, piper şi alte cîteva alimente importante pentru creșterea imunității precum ceapă, usturoi sau ghimbir.

2. Ceapa şi usturoiul


Aceste două legume mirositoare sînt folosite de când lumea pentru întărirea sistemului imunitar, iar asta pe bună dreptate, deoarece s-au făcut o mulțime de studii, care confirmă că unul dintre compușii lor, alicita, are capacitatea de a lupta împotriva virușilor şi bacteriilor. În urma celui mai recent studiu, efectuat pe un număr mare de persoane cărora li s-au administrat suplimente pe bază de usturoi, s-a constat că pe termen lung au răcit mai puțin, iar atunci cînd au făcut-o, simptomele au durat mai puțin.

3. Citricele

Citricele, pe lîngă gustul lor foarte bun, sînt recomandate, pentru că conțin o cantitate mare de vitamina C, principalul duşman al virușilor şi bacteriilor. Un studiu japonez publicat în European Journal of Clinicul Nutrițiune a demonstrat faptul că riscul de a contacta 3 răceli grave pe o perioada de 5 ani este cu 60% mai mic, dacă sînt administrate 500 de mg de vitamina C pe zi.

4. Ghimbirul

Ghimbirul conține anumite substanțe, care contribuie la desfundarea nasului şi reducerea tusei. Într-un studiu medical efectuat la Kaohsiung Medical University s-a demonstrat că dacă consumam zilnic ghimbir proaspăt acest lucru duce la incapacitatea ribovirușilor de a se mai atașa de celule şi provoacă secreția compuşilor antivirali, care luptă împotriva virușilor, ce se găsesc în membrane şi mucoase.

5. Alimente fermentate

Iaurtul, chefirul, murăturile, conservele sau alimentele pe baza de cheag sînt extrem de bogate în prebiotice. Prebioticele sînt bacterii prietenoase, care joaca un rol important în echilibrarea florei intestinale, ajutînd la îmbunătățirea digestiei, la întărirea sistemului imunitar şi la accelerarea metabolismului.

6. Peştele de apă rece

Soiurile de peşte gras, care trăiesc în apele reci precum: tonul, somonul sau macroul, sînt extrem de bogat în acizi grași Omega 3, despre care știm cu toții ca nu pot fi sintetizați de organism, motiv pentru care trebuie primiţi din alimentație, avînd un rol extrem de important pentru reducerea inflamațiilor. Într-un studiu recent s-a descoperit faptul că acizii grași Omega 3 ajută la creșterea funcțiilor celulei B (celula albă din sînge), care stimulează producerea de anticorpi, în scopul de a lupta împotriva bacteriilor periculoase.

7. Cartoful dulce

Cartoful dulce este o legumă foarte apreciată în rîndul sportivilor, deoarece aduce un aport foarte mare de energie. În plus, este extrem de bogat in betacaroten, care ajuta la îndepărtarea infecțiilor de organism într-un mod eficient şi rapid.

8. Ciupercile

Ciupercile reprezintă o armată de aliați importanți în lupta împotriva virușilor respiratori. Este demonstrat faptul ca ciupercile consumate zi de zi ajuta la creșterea producției de proteine antivirale, care luptă împotriva microbilor responsabili de declanşarea gripei sau răcelilor.

9. Nucile braziliene

Asemenea tonului, nucile braziliene reprezintă o sursa foarte importantă de seleniu, un mineral care ajută la producția unei proteine ce susține întărirea sistemului imunitar şi luptă împotriva virușilor şi bacteriilor des întîlniți în timpul sezonului gripelor şi răcelilor.

10. Semințele de dovleac

Semințele de dovleac sînt recunoscute pentru conținutul lor bogat de zinc, mineralul, care s-a demonstrat în mai multe studii că reduce durata unei răceli şi susține sistemul imunitar. Zincul nu este însă singurul element necesar, pe care-l conţin. Semințele de dovleac reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, conţin magneziu şi vitamina E. În pus, o porţie de semințe de dovleac conține 5 g de proteine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?