Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Valeria Șeican: Politica nu-ți oferă posibilitatea să faci lucruri mărețe (VIDEO)

19 feb. 2019,, 13:00   Politică
9209 1

Cînd a ajuns, în anul 2009, în funcția de director al Teatrului Național de Operă și Balet, Valeria Șeican și-a propus să dea un nou suflu vieții culturale a Republicii Moldova. Anume de acest deziderat s-a condus pe parcursul carierei sale, inclusiv în postura de viceministru al Culturii.

Ce provocări au urmat, unde s-a regăsit și cum a fost plecarea din sectorul public în anul 2013, Valeria Șeican a relatat într-un interviu pentru Noi.md. Mărturisește că nu a fost niciodată persoana care a activat într-un singur domeniu. I-a fost prea puțin! Un motiv de mîndrie este distincția oferită de Asociația Europeană de business din Marea Britanie - Medalia comemorativă Regina Victoria.

”După ce am plecat de la Teatrul Național de Operă și Balet, am activat aproape doi ani la Guvern, iar din 2015 am decis să îmi reorientez activitatea pe alte domenii. Lucrez de mai bine de 20 de ani în R. Moldova, dar de fiecare dată cînd am mers într-o funcție, am evitat să fac parte din funcțiile publice politice. Mi-au plăcut acele funcții care îți dau posibilitatea de a acționa, de a antrena mai multe persoane din diverse domenii pentru a conjuga eforturile într-un scop nobil”, a menționat Valeria Șeican.

De ce cultură și nu politică, Valeria Șeican a încercat să explice simplu: politica nu-ți oferă posibilitatea să faci lucruri mărețe, care să dureze în timp.

”Am fost educată să privesc viața ca pe o oportunitate. Am avut parte de multe exemple de oameni, persoane notorii cu școală ilustră făcută pe timpurile sovietice la Moscova. Aceste persoane sînt, în primul rînd, lideri. Un politician trăiește de la alegeri la alegeri, pe cînd un lider trăiește pentru generațiile următoare. Nu am fost niciodată atrasă de acest segment al activității umane.


Tendința tot mai accentuată în Republica Moldova de a accede în funcție, fără a avea convingerea că poți îmbunătăți lucrurile - este eronată. Să fii vocal și să posezi arta convingerii nu e suficient pentru a realiza ceva”, opinează Valeriu Șeican.

Un sfat pentru cei care acceptă unele funcții fără a avea convingerea că ceea ce vor face este necesar cu adevărat: funcția de dragul funcției este o utopie. Din păcate, astăzi se atestă o criză de cadre în Moldova, este o fluctuație continuă de oameni și mediocritatea își cam face apariția tot mai des în mai multe sectoare.

Despre muzică și importanța educației muzicale într-o societate avansată, protagonista noastră poate relata multe. Ea și-a exprimat regretul că în prezent orele de muzică nu mai sînt obligatorii în Republica Moldova, cum a fost cu 10 ani în urmă, o decizie care nu va duce la nimic bun.

Republica Moldova a avut o școală superbă profesională de muzică. Astăzi cele mai dezvoltate state ale lumii au în sistemul educațional obligativitatea studierii artei muzicale. Și la noi a fost o disciplină obligatorie, dar în prezent este foarte dureros să vezi că muzica a devenit în curriculum național o opțiune extrașcolară. Ceea ce se întîmplă astăzi este o mare neatenție față de acest domeniu.

Potrivit Valeriei Șeican, Republica Moldova a fost reprezentantă cel mai bine în lume de către muzicienii care au făcut școala muzicală la noi, iar astăzi evoluează pe marile scene ale lumii.

Astăzi, primul violist din orchestra de top de la Munchen este Adrian Mustea. R.Moldova a fost reprezentată mai bine decît oricare ambasador în Marea Britanie de către Ilian Gîrneț, cel care a cîștiga marele premiu la concursul pentru vioară ”Regina Elisabeta”. Cei mai frumoși și talentați moldoveni activează astăzi la Vienna State Opera sau la opera din Barcelona. Toți acești muzicieni sînt discipoli ai școlii vechi de muzică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?