Pușcaș: Sînt mai ocupat acum decît cînd eram președinte al Curții Constituționale

Pușcaș: Sînt mai ocupat acum decît cînd eram președinte al Curții Constituționale

A participat la elaborarea Legii Supreme a statului și s-a aflat în fruntea unei instituții cheie timp de șase ani.

Vorbim despre Victor Pușcaș, președinte al Curții Constituționale în perioada anilor 2001-2007, membru al instituției pînă în 2013, fost președinte al Curții Supreme de Justiție (1995-2001), care la ora actuală îi îndrumă pe cei aflați la început de cale în domeniul jurisprudenței, notează NOI.md.

După ce și-a încheiat activitatea la CCM, judecătorul s-a regăsit în sfera academică, devenind mentor a sute de tineri ambițioși, o muncă care îl pune zilnic în fața unor noi provocări, spune el. Fostul magistrat predă de mai mulți ani la Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM) și la Institutul de Relații Internaționale (IRIM) cîteva discipline: Dreptul constituțional, Problemele jurisdicției constituționale în Republica Moldova, Organele de ocrotire a normelor de drept.

 „Am plecat de la CCM în februarie 2013 și am prelungit activitatea de profesor. Acum pot spune că sînt mai ocupat decît atunci cînd eram în funcția de președinte și judecător la Curtea Constituțională, pentru că trebuie să mă mențin la nivelul cuvenit ca să pot apărea în fața studenților, a masteranzilor. În sondajele efectuate de administrația instituției se constată că lecțiile mele prezintă interes. O să mă aflu în această funcție cred că încă anul acesta. În curînd împlinesc 75 de ani. Ceea ce-mi doresc e ca elevii mei să mă întreacă prin cunoștințe, să demonstreze că cunosc mai mult”, ne-a relatat Victor Pușcaș.

Fostul judecător se arată convins că jurisprudența are viitor în Moldova, datorită tinerilor înzestrați care îi frecventează orele. Pușcaș nu are dubii că mulți dintre studenții săi sînt potențiali miniștri, avocați, magistrați. „Avem studenți buni. Mă mîndresc cu cei care deja și-au susținut teza de licență cu nota 10, niște studenți foarte bine pregătiți, care cred că vor deveni buni specialiști, se vor regăsi și în ministere, în mod obligatoriu. I-aș sfătui să manifeste mai mult curaj, pentru că oricum o să obțină în viață ceea ce merită”, a menționat Victor Pușcaș.

Intervievatul ne-a mărturisit că nu are regrete pentru perioada în care a activat la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, Pușcaș vorbește cu amărăciune despre activitatea actualei Curți.

„M-am simțit împlinit în perioada cînd am fost în funcție, din 2001 pînă în 2013. Curtea Constituțională era distanțată de politică, nu făcea niciun fel de jocuri politice. Colegii mei de la CCM trebuie să respecte buchea și spiritul Constituției și să nu se dedea jocurilor politice. Nu sînt satisfăcut de activitatea actuală a Curții”, a adăugat Victor Pușcaș.

Victor Pușcaș a participat la elaborarea Constituţiei Republicii Moldova, a Concepţiei reformei judiciare şi de drept, a legilor privind organizarea Curţii Constituţionale, contenciosului administrativ, organizarea judecătorească ş.a. A fost decorat cu medalia „Meritul Civic” (1996) şi Ordinul Republicii (1999), precum și desemnat cetăţean de onoare al orașului Austin, capitala statului Texas din SUA.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load