Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Unde au fost amplasate tomberoane pentru deșeurile reciclabile

18 oct. 2021,, 13:15   Capitala
2953 0

Un locuitor al capitalei produce aproape un kilogram de deşeuri pe zi. Iar pentru a micşora acest coeficient, diferite organizaţii colectează deşeurile, care, ulterior, ajung să capete o altă formă, transmite Noi.md cu referire la unica.md.

În Parcul „Afgan” din sectorul Rîşcani, comunitatea „Moldova Fără Deşeuri” a amenajat mai multe tomberoane pentru colectarea resturilor alimentare, de ambalaj, electrice cît şi medicamente expirate.

Anastasia Maclaşevschi administrează un blog, care abordează probleme ecologice. Femeia le explică cetăţenilor cum să treacă de la lucruri de unică folosinţă la cele care pot fi reutilizate.

Am schimbat pungile pe genţi din material, pungile pentru fructe le-am înlocuit cu pungi eco, periuţa de dinţi am schimbat-o pe una din bambus. Am început să fac toate astea, deoarece văzînd tot ce se întîmplă în jur, mi-am dat seama că plasticul favorizează încălzirea globală. Şi aşa am ajuns la concluzia că trebuie să fac ceva”, povesteşte Anastasia Maclaşevschi.

Deşi la capitolul colectarea deşeurilor sîntem abia la început de cale, totuşi unii oameni spun că vin la punctele de colectare să aducă resturile adunate în casă.


„Am adus ambalaje gen caserole, ambalaje de la şampon, sticle de apă, la fel am adus carton care sînt ambalaje de la produsele alimentare pe care le cumpărăm zi de zi. Cînd am văzut iniţiativa asociaţiei, le-am adunat timp de o săptămînă şi acum le-am adus spre reciclare”;

„Cel mai simplu ce putem face este să colectăm sticlele, pungile şi notele de plată care, la fel, nu se reciclează fiind într-un număr foarte mare. Am auzit că aici vor fi colectate deşeurile şi am decis să aduc ceea ce am adunat timp de cîteva săptămîni”.

Organizatoarea evenimentului menţionează că oamenii se arată interesaţi de ceea ce fac ei.

„Invităm oamenii să participe, să gestioneze deşeurile în mod corect, adecvat şi să aibă grijă de natură, de ecologie, de sănătatea noastră. Mă bucur că oamenii sînt foarte receptivi şi chiar mă întreabă „o să mai veniţi?, o să mai fiţi?, o să mai organizaţi?” şi acest lucru îmi dă un semn de speranţă”, spune coordonatoarea proiectului, Anna Bokk.

Iniţiativa a fost organizată de comunitatea „Moldova Fără Deşeuri ” şi are drept scop promovarea ideii prevenirii producerii excesive de deşeuri şi de reutilizare a acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?