COVID-19 în MOLDOVA

Un vestit jurnalist a devenit directorul Muzeului Pușkin de la Chișinău

Un vestit jurnalist a devenit directorul Muzeului Pușkin de la Chișinău

Casa-muzeu Alexandr Pușkin de la Chișinău are un director nou. Ieri ministrul Educației, Culturii și Științei al RM, Corneliu Popovici, a semnat un ordin privind desemnarea publicistului Mihail Lupașco în funcția de director al Muzeului și l-a prezentat colectivului acestei instituții.

Noul șef a fost felicitat de Ambasada Rusiei, Centrul Rus de Știință și Cultură, Diaspora rusă și alte organizații.

Mihail Lupașco este un cunoscut publicist, scriitor și promotor al culturii, autor al mai multor cărți dedicate istoriei Moldovei. Printre ele se numără nuvela istorică de aventură „Sarea și Sabia” («Соль и Сабля»). În 2013 aceasta a fost inclusă în topul celor mai citite cărți ale autorilor moldoveni, autorul fiind inspirat de „Letopisețul Țării Moldovei” al vestitului cronicar Miron Costin. Povestirea „Basarabeanul” («Бессарабец») despre eroul războiului civil, pămînteanul nostru Grigore Kotovski, i-a adus lui Mihail faima.


Noul director al Casei-muzeului a relatat despre planurile sale pentru viitorul apropiat în noua funcție.

„Situația cere acțiuni hotărîte. În septembrie 2020 se împlinesc 200 de ani din ziua cînd Alexandr Sergheevici a sosit la Chișinău într-o „deplasare de serviciu” pe linia Ministerului Afacerilor Externe în cancelaria generalului Inzov. Bineînțeles că se preconizează sosirea numeroșilor oaspeți de diferite ranguri la acest eveniment. De aceea nu doar pentru mine sau oricare admirator al geniului lui Pușkin, dar și pentru întreaga țară este extrem de important să se finalizeze pînă în septembrie lucrările de bază asupra proiectelor existente ale fiecărei clădiri”.

Mihail Lupașco a mai reiterat informațiile difuzate anterior cu privire la faptul că Federația Rusă va acorda sprijin în restaurarea muzeului. El a adăugat că toate mijloacele vor fi alocate pentru restaurarea și modernizarea Casei-muzeului Alexandr Pușkin de la Chișinău.

„În perspectivă aș vrea să pun în aplicare un nou proiect muzical istoric și de literatură „Lukomorie”, să creez o sală de lectură și o bibliotecă la Casa-muzeu, o galerie de artă, să institui un grup care să lucreze în liceele și școlile din țară, să organizez concursuri și să public traducerile operelor lui Pușkin, să deschid o rută turistică internațională „Pușkin în Moldova” și, desigur, să adun în muzeu toate filmele și programele dedicate șederii lui Pușkin în ținuturile noastre și să le arat pe ecrane cu plasmă mari, să organizez excursii interactive și multe, multe alte activități. Dă Doamne, totul va fi așa cum a fost planificat ... Pușkin este etern, domnilor!”, a rezumat Lupașco.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load