Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Un spectacol bazat pe textele dramaturgilor ucraineni va avea loc la Teatrul ”Alexei Mateevici”

28 sep. 2022,, 23:30   Capitala
1321 0

La Teatrul ”Alexei Mateevici” va avea loc joi, 29 septembrie, la ora 18.00, spectacolul ”Să le spunem pe nume”, bazat pe textele dramaturgilor ucraineni Liudmila Timoșenko, Natalia Blok, Oksana Savcenko, Irina Gareț, Tetiana Kițenko și Andrii Bondarenko, în regia Luminiței Țîcu, informează Moldpres.

Potrivit Luminiței Țîcu, spectacolul este un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiștii din Ucraina. ”Acest spectacol este cuvîntul nostru ferm împotriva războiului, este vocea prin care transmitem gîndurile și durerea cu care empatizăm și pe care le împărtășim. Acest act de solidaritate face parte din campania Artiști Români pentru Artiști Ucraineni, inițiată de Uniunea Teatrală din România”, a precizat sursa citată. Spectacolul este bazat pe textele: „Tara mea” de L. Timoșenko, „Copiii noștri” de N. Blok, „Vreau acasă” de O. Savcenko „Plantăm un măr” de I. Gareț, „Să le spunem pe nume” de T. Kițenko și „Sindromul supraviețuitorului” de A. Bondarenko. Din distribuție fac parte actorii Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Olesea Sveclă, Ludmila Botnaru, Mihaela Chiu și Victor Untilă.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadîrcă. Ideea spectacolului, a afirmat regizorul Petru Hadîrcă, a apărut în contextul discuțiilor despre cultura rusă și despre responsabilitatea autorilor și impactul operelor create asupra mentalităților și asupra formării opiniei sociale, discuții generate de războiul din Ucraina. ”Consider că nu interzicerea, ci, dimpotrivă, lectura, re-lectura, însoțite de analize la rece, de discuții și reflexie pe detalii ne-ar ajuta să înțelegem ce se întîmplă astăzi și, poate, am înțelege de ce s-a ajuns din nou la confruntarea dintre două lumi, dintre două modele atît de diferite de organizare a vieții și societății. Pentru un exercițiu de acest fel am ales soarta și opera lui Mihail Bulgakov”, a specificat regizorul. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Alexandru Pleșca, Corina Rotaru, Emil Gaju, Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Anatol Durbală, Petru Oistric, Dan Melnic ș.a.

Tot joi, la 19.00, Teatrul ”Geneza Art” își așteaptă publicul la spectacolul ”Sonata Lunii”, inspirat din filmul „Dineu cu vecinii de sus” și adaptat pe scena de teatru de către regizoarea Daniela Burlaca.

Mîine, 28 septembrie, la 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc serata de creație a compozitorului Vlad Burlea, la 65 de ani de la naștere. Vor participa: Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră, dirijor – Vladimir Andrieș, soliști vocali și instrumentiști. Intrarea este liberă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий