Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un monument al bicicliștilor decedați în accidente va apărea în Chișinău

4 mar. 2023,, 14:00   Capitala
2733 0

Comunitatea bicicliștilor cere infrastructură și condiții mai sigure, nu doar pentru cei care circulă pe două roți, ci și pentru pietoni și alte categorii vulnerabile de participanți la trafic. O manifestație în acest scop va avea loc sîmbătă în centrul capitalei.

Ana Popa, de la Alianța Biciclete Chișinău, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a fost pregătită o listă de revendicări către autorități care ar putea să îmbunătățească situația, transmite Știri.md, cu referire la IPN.

„Fie că ești sportiv de performanță la antrenament pe traseu, fie că ai un mod de viață activ și sănătos și ieși la o plimbare cu bicicleta în weekend, fie că mergi cu bicicleta la lucru sau la școală, sau la facultate, fie că traversezi strada, viața îți este pusă în pericol constant”, afirmă activista.

„David a fost transferat din terapie intensivă, se simte mai bine, lucrează cu psihologul (...) dar nu pot să spun că băiatul meu va ieși din asta complet sănătos”, a relatat Iana Cozma-Melnic, mama unui ciclist junior ce a supraviețuit recent unui accident provocat de un șofer grăbit. Amicul și colegul său de antrenament, campionul Valerian Railean, a avut mai puțin noroc, decedînd în spital.

„Copiii au mers regulamentar, au fost echipați corespunzător”, spune Iana Cozma-Melnic. Potrivit ei, există temeri că șoferul cu pricina, care este acum în arest preventiv, ar vrea să fugă din țară. Femeia roagă justiția și presa să fie cu ochii pe acest caz pentru ca bărbatul să-și primească pedeapsa, amintind că incidentul fatal a avut loc după o manevră ilegală. „sînt și eu șoferiță. Atunci cînd pornim la drum, trebuie să punem graba noastă în balanță cu viețile altor oameni (...) Cele 3-5 minute economisite în trafic pot costa vieți”, a îndemnat femeia.


Potrivit Anei Popa, de la Alianța Biciclete Chișinău, autoritățile trebuie să promoveze în școli, dar și printre șoferii care au deja carnet, conceptul de „piramidă a responsabilității”. „Toți trebuie să fie responsabili în trafic. Însă piramida responsabilității explică gradul diferit de responsabilitate pe care îi poartă diferiți participanți la trafic. Nu degeaba pietonii și bicicliștii sînt considerați în legislația Republicii Moldova participanți vulnerabili la trafic. Ei sînt cei mai susceptibili să moară, să fie accidentați grav, indiferent dacă poartă cască și vestă reflectorizantă”, a adăugat Ana Popa.

Arhitectul Vlad Melic spune că o societate echitabilă trebuie să fie construită astfel încît cei mai vulnerabili să se simtă cît mai comod și sigur. Societățile moderne, își continuă el argumentul, au înțeles că viteza medie de deplasare a automobilelor în oraș e în jur de 20 km/h – și asta în orele bune – o viteză comparabilă cu cea a bicicletelor. Astfel, dacă s-ar reduce limita de viteză pentru mașini în oraș, timpii de deplasare practic ar rămîne aceiași, în schimb vor fi salvate vieți.

„Mobilizarea generală” a transportului alternativ și pietonilor va avea loc pe 4 martie în scuarul Liceului Gheorghe Asachi din Chișinău, cu începere de la ora 13:00. Manifestația va începe cu instalarea monumentului „bicicletei albe”, în memoria lui Valerian Railean și a tuturor bicicliștilor care și-au pierdut viața sub roțile mașinilor, urmat de un marș pe biciclete și alte roți în jurul orașului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?